'Basketballers van Aris verloren in 2019 opzettelijk vier wedstrijden voor gokkers uit Zuid-Korea'

Tony van den Bosch en zijn selectie in 2019 in beeld. Foto: Henk Jan Dijks

In het voorjaar van 2019 presteerden de basketballers van Aris uit Leeuwarden uitermate wisselvallig. Uit onderzoek van de NOS zou blijken dat spelers met opzet vier wedstrijden hebben verloren. Matchfixing dus.

Ze zouden hebben samengewerkt met Koreaanse gokkers, stelt de NOS, die tienduizenden euro’s op de wedstrijden inzetten.

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) deed onderzoek naar matchfixing en stelt dat er een vermoeden is dat het inderdaad heeft plaatsgevonden. De zaak wordt wel stilgelegd omdat ISR geen geld heeft voor verder onderzoek.

Het zou gaan om ten minste vier spelers met een buitenlands paspoort. Ze ontkennen hun betrokkenheid, al speelden zij wel ver onder hun niveau in de verdachte wedstrijden. De directie van Aris wist er niet van. ,,Wij staan voor een eerlijke sport. Als je dan dit nieuws krijgt, is dit een klap in het gezicht’’, laten ze weten aan de NOS .

De NOS liet analisten van gokdatabedrijven kijken naar patronen bij vier verdachte wedstrijden. Bij meerdere duels was Aris favoriet, maar werd er veel geld ingezet op de tegenstander en verloor Aris (dik).

Weert

Op 4 april 2019 namen de Leeuwarders het op tegen Weert, de Limburgse ploeg die op dat moment al jaren onderaan bungelde in de eredivisie. Vanuit Zuid-Korea zetten gokkers via speciale accounts tienduizenden euro’s in op verlies van Aris. De winstkans van Weert steeg flink, nog voor de wedstrijd, van 47 naar 72 procent. Een bedrijf dat verdachte sportduels opspoort namens loterijen, stuurde een waarschuwing naar alle loterijen. Het ISR opende later een onderzoek naar de zaak.

Binnen mum van tijd stond Aris met 17-2 achter en de wedstrijd ging uiteindelijk met 79-65 verloren . Toenmalig coach Tony van den Bosch kon het wisselvallige spel van zijn ploeg niet langer aanzien en vertrok naar het Belgische Aalst. ,,Vooral Weert was een waardemeter. Op zo’n moment ga ik mezelf toch vragen stellen’’, zei de coach in 2019 tegen de Leeuwarder Courant .

Consequenties

Ook bij wedstrijden tegen Rotterdam en Zwolle zou er sprake zijn geweest van matchfixing, aldus de NOS. Het verlies van 28 punten tegen Zwolle was vooraf voorspeld via speciaal aangemaakte gokaccounts. De basketbalbond hoopt dat de onderste steen boven komt en voormalig coach Van den Bosch sluit zich daarbij aan. Er moeten consequenties worden verbonden aan matchfixing. ,,Op deze manier geef je een vrijgeleide aan matchfixers. Ik hoop dat politieonderzoekers dit nu oppakken en het alsnog uitzoeken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Aris