Balk ontbeert stootkracht

Vertrouwen houden en doorzetten, ondanks de moeizame seizoenstart. Bij Balk weten ze wat de minimale vereisten zijn om te kunnen overleven in de eerste klasse.

Jippe Zeldenrust (rechts) probeert Kees Noordmans af te schudden.

Jippe Zeldenrust (rechts) probeert Kees Noordmans af te schudden. FOTO HENK JAN DIJKS

De ploeg leed tegen FC Burgum de derde nederlaag en staat puntloos onderaan in 1E. Reden tot zorg? Nog niet echt, zei trainer Jan Bruin. Zijn elftal werd zaterdag op het stille sportcomplex De Wilgen niet weggespeeld door de ambitieuze tegenstander.

Er waren aanknopingspunten, zoals dat heet. Er was voldoende strijd en, analyseerde de trainer, er stond echt wel een team. ,,Het valt de komende tijd een keer goed voor ons”, wist Bruin. ,,Maar dat moet natuurlijk niet te lang meer gaan duren.”

Avontuur

Het is ook bepaald niet eenvoudig voor Balk, dat op 7 december voor het laatst een competitiewedstrijd won. Liefst zeven (ervaren) spelers die er het afgelopen seizoen nog bij waren, behoren niet meer tot de selectie. Onder hen Johannes Altena, de spits die stopte.

Verder kon een aantal vaste krachten door blessures en schorsingen niet meedoen tegen Burgum. Zie dat allemaal maar eens op te vangen als club die sinds het seizoen 2012-2013 in de eerste klasse het hoofd boven water houdt met voetballers uit eigen dorp. ,,Handhaving is het maximaal haalbare”, aldus Bruin. ,,Als we dat voor elkaar krijgen, leveren we echt een heel mooie prestatie.”

Voor een jonge middenvelder als Jippe Zeldenrust, die donderdag negentien kaarsjes uitblies, is voetballen in het vlaggenschip van Balk een mooi avontuur. Maar zwaar is het ook.

Belonen

Vorig jaar was hij actief in de Onder 19 van Balk. Trainen deed hij de afgelopen twee seizoenen al wel met de eerste selectie, waarvan zijn broer Marnix al langer deel uitmaakt.

,,Ik merk foaral yn fysyk opsicht in soad ferskil”, vertelde hij. ,,Ik moat mear drave en tsjinstanners ha mear power as dat ik wend wie. Mar de trainer hat fertrouwen yn my. It is prachtich dat ik de kâns krij. Ik doch der echt alles oan om alle wiken wer in basisplakje te fertsjinjen.”

Een nogal cruciaal probleem voor Balk, goed voor slechts één doelpunt in de tot nu toe 270 gespeelde minuten, is vooralsnog het gebrek aan scorend vermogen.

,,Voetballend doen we gewoon mee, maar een ploeg als Burgum heeft wél de individuele kwaliteiten om kansen af te maken”, analyseerde Bruin. ,,Wij krijgen ook mogelijkheden, maar belonen onszelf niet.” Harmen Vlietstra (heel fraai met buitenkantje rechts) en Kees Noordmans scoorden voor rust de doelpunten voor de bezoekers.

Talenten

Bruin kan niet wachten tot het moment dat zijn selectie weer voltallig is. Pas als dat het geval is, kan Balk mogelijk echt een vuist maken. ,,Dan hebben we net wat meer stootkracht”, stelde de coach. Jippe Zeldenrust trok dezelfde conclusie. ,,Foarich jier sette Balk in lange rige (negen duels, red.) sûnder ferlies del. Dat wolle wy no ek wer. En it kin, as elkenien der aanst wer by is.”

Bruin wees onder de loodgrijze hemel nog op de zonnige toekomst voor Balk, op de jeugd van de club. De trainer liet de zestienjarige Tom Vandermeulen vlak voor tijd invallen. ,,Tom trainde afgelopen week met ons mee. Dat gaan de komende weken meer talentvolle spelers uit de Onder 17 doen. Zo kunnen ze vast even proeven aan het grote werk. Over een paar jaar staan ze in de basis.”

Jippe Zeldenrust is dus al goed genoeg om in het eerste te starten. ,,Wy sitte no net yn in leuke faze”, zei hij. ,,Mar we ha de moed en de krêft om alle wiken wer fol gas te jaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport