BMX'er Van Gendt heeft olympische baan in 'achtertuin'

BMX'er Van Gendt heeft olympische baan in 'achtertuin'

BMX'er Van Gendt heeft olympische baan in 'achtertuin' ANP

BMX'er Twan van Gendt wil zich perfect voorbereiden op de Olympische Spelen. De wereldkampioen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om een ideale trainingssituatie te creëren. In Ammerzoden, op een steenworp afstand van zijn woonplaats Rosmalen, ligt sinds deze week een replica van de fietscrossbaan waarop hij volgende zomer olympisch succes wil behalen. "Ik weet dat ik het verschil moet maken bij de start en de eerste twee jumps, daar ligt mijn kracht", vertelt de Brabander. "En toen Red Bull mij vroeg hoe ze me konden helpen, zei ik: met mijn start. Samen hebben we toen bedacht om deze baan na te bouwen, zodat ik de komende maanden dat eerste stuk kan perfectioneren."

Een leuke bijkomstigheid is dat de baan ligt in het dorp waar Van Gendt als 4-jarige zijn eerste meters maakte op de BMX. "Ik vind het geweldig dat ik uitgerekend op deze plek nu kan werken aan mijn droom." Van Gendt veroverde vorige zomer de wereldtitel in het Belgische Zolder, maar raakte vroeg in het jaar ernstig geblesseerd aan zijn rechterhand tijdens een krachttraining. Zijn deelname aan de Spelen leek zelfs in gevaar, tot die vanwege de coronapandemie met een jaar werden uitgesteld.

Van Gendt maakt geen deel uit van de nationale selectie en kan daarom minder vaak gebruik maken van de baan op Papendal. De baan in Ammerzoden heeft de officiële startheuvel van 8 meter hoog en exact het eerste 125 meter lange rechte stuk tot de eerste bocht, zoals de baan in Tokio er straks bij ligt. Van Gendt: "Er zijn twee manieren om de eerste bult te rijden. Ik wil kijken of ik de komende maanden een andere techniek kan vinden, waarmee ik juist niet spring, maar eigenlijk continu contact houd met de baan en dus extra snelheid kan maken in plaats van afrem."