Fries duo vereerd door aanstelling EL-finale: 'We gaan knallen en genieten'

Mario Diks, Danny Makkelie en Hessel Steegstra.

Mario Diks, Danny Makkelie en Hessel Steegstra.

De finale van de Europa League tussen Sevilla en Inter Milan kent vrijdagavond een Fries tintje. Hessel Steegstra uit Sneek en Leeuwarder Mario Diks fungeren als assistent-scheidsrechters.

De finale, die wordt gespeeld in het Duitse Keulen, staat onder leiding van Danny Makkelie. 

,,Een geweldige eer’’, aldus Hessel Steegstra, nadat hij dinsdagmiddag de officiële aanstelling voor Team Makkelie onder ogen had gekregen. De Sneker vlaggenist toonde zich verrast. ,,Deze hadden we niet zien aankomen, maar ik heb er uiteraard geen problemen mee om zo verrast te worden. We gaan ‘knallen’ én genieten.’’ Mario Diks: ,,Echt geweldig dat we deze finale gekregen hebben.’’

Toch komt de aanstelling voor de finale van de Europa League niet geheel als een surprise. Makkelie, Diks en Steegstra werden vorige maand door de Europese voetbalbond UEFA niet voor niets naar Griekenland gestuurd om daar een zwaarbeladen bekerduel tot een goed einde te brengen. Het gold als ‘warming-up’ voor de Europese toernooien. Het trio leidde vervolgens, voor het derde seizoen op rij, een wedstrijd in de kwartfinale van de Champions League (Manchester City-Olympique Lyon).

Sevilla-Inter is vrijdag de eerste Europese finale die Team Makkelie (waarin Jochem Kamphuis en Kevin Blom de video-assistenten zijn) mag leiden. ,,Een droom die uitkomt’’, aldus Makkelie (37). ,,Dit is een waardering voor de prestaties die we de afgelopen jaren geleverd hebben. In mijn team voelt iedereen zich verantwoordelijk voor het succes. We voelen elkaar feilloos aan.’’

De EL-finale kent een grotere Nederlandse inbreng dan alleen de arbitrage. Bij de Spaanse ploeg speelt Luuk de Jong, die Sevilla met de winnende treffer tegen Manchester United naar de finale schoot. In de Italiaanse defensie is een belangrijke rol weggelegd voor Stefan de Vrij.