Antoinette de Jong vindt zichzelf op tijd terug: 'Ik bin hiel bliid mei dizze titel'

Haar coach Jac Orie moest Antoinette de Jong zaterdagmiddag nog eens vertellen dat ze echt heel hard kan schaatsen. Met haar derde nationale allroundtitel bewees ze het gelijk van haar coach.

Antoinette de Jong is blij met haar derde Nederlandse allroundtitel.

Antoinette de Jong is blij met haar derde Nederlandse allroundtitel. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Minutenlang zat Antoinette de Jong zaterdagmiddag op de kussens aan de binnenkant van de 400-meterbaan van Thialf. Voor haar stond coach Jac Orie druk gebarend op haar in te praten. ,,Hy wie net boas op my, hear’’, zei De Jong. ,,Hy makket my dan gelyk al klear foar de twadde dei.’’ Dat was even nodig.

Antoinette de Jong is altijd hard voor zichzelf. Ze zit zichzelf weleens in de weg. ,,Dan is it goed dat der ien is dy’t seit wat ik dwaan moat, wat ik kin. Dat kin hy der better no yn hammerje, as dat ik moarn achter de feiten oanrin’’, zei ze zaterdagmiddag. Orie was duidelijk. Zijn pupil had meer in haar mars dan dat ze liet zien op de eerste dag van het NK.

De Jong laat 3 kilometer achter zich

Dat besefte De Jong zelf ook wel. De titelverdedigster begon als favoriet aan het toernooi, maar moest na de eerste dag Jorien ter Mors voor zich dulden. Dat had ze deels aan zichzelf te wijten. ,,It is dreech om mysels yn toom te hâlden’’, wist ze. ,,Dat komt omdat ik yn de trainingen altyd sa gretich bin.’’ Orie hield haar nog maar eens voor dat wat ze op trainingen laat zien niet zomaar verdwenen kan zijn. 

De woorden van Orie gaven haar rust. De Jong kon de 3 kilometer achter zich laten. Juist de afstand waarop ze zich zo graag wil bewijzen, liep niet. De timing ontbrak, de klappen op het ijs misten het gewenste effect. Pas in de laatste ronde, toen Reina Anema langszij dreigde te komen, lukte het wel. De Jong schoot in de vechtstand en ineens leverden de klappen op het ijs wel de gewenste snelheid op. ,,Mar dan bist te let. Dom.’’

Hoewel ze baalde, ging de knop meteen om richting de 1500 meter. Ze moest in de buurt van Ter Mors blijven, wilde ze de titel binnen handbereik houden. Twee rondjes volle bak en dan zou ze de laatste ronde ook wel overleven, peperde Orie haar in.

Het lukte. De energie die de woorden opriepen, kon ze omzetten in pure snelheid. ,,Ik ferkrampte net sa as juster’’, zei de Nederlands kampioen. Ze won de 1500 meter en daarmee eigenlijk ook de titel. Ter Mors wierp de handdoek en op de afsluitende 5 kilometer rekende De Jong gedecideerd af met de laatst overgebleven concurrente Melissa Wijfje.

Ter Mors ziet NK als trainingsprikkel en stapt uit

De Jong keek uit naar het kampioenschap. Omdat het NK een van de weinige wedstrijden is in het coronaseizoen stonden alle Nederlandse toppers op de startlijst. Juist dat inspireerde haar. Zo kon er na afloop in elk geval niemand tegen de winnaar zeggen dat er mensen niet waren. ,,It is moai dat alle toppers oan de start steane’’, zei ze donderdag.

Twee dagen later was alles anders. Ireen Wüst, zevenvoudig wereldkampioene allround, Irene Schouten, winnares van beide lange afstanden op het NK afstanden, en haar ploeggenote Carlijn Achtereekte zegden om verschillende redenen af.

Daar kwam na drie afstanden Jorien ter Mors dus nog bij. Die was op dat moment klassementsleidster. Bij veel schaatsfans schoot de afzegging in het verkeerde keelgat. Ze liet een vrijwel zekere podiumplaats liggen. Ter Mors haalde haar schouders op. ,,Alleen als ik zoveel voorsprong zou hebben dat ik kampioen kon worden, had ik de 5 kilometer gereden.’’ Dat was niet zo. De Jong stond maar een kleine 3 seconden achter haar.

Ter Mors wist vooraf al dat het NK allround een goede trainingsprikkel richting eind december zou zijn. Dan wil ze zich plaatsen voor de grote internationale toernooien. Ze snapte de kritiek op haar afzegging. ,,Maar ik moet naar mezelf kijken. Mijn doel is weer de beste van de wereld te worden op de 1000 en 1500 meter. Daar past een 5 kilometer niet meteen bij.’’

Ze wees erop dat ze de drie afstanden waarop ze wel startte kleur had gegeven. Vooral de 1500 meter leverde een prachtig gevecht op met De Jong. Die won met miniem verschil (1.51,61 tegen 1.51,63). ,,Zo’n race boots je in een training niet na.’’

Brons voor Anema: 'Der kaam in plakje frij op it poadium'

De Jong, die met haar titel ook een ticket voor het EK allround pakte, vond het jammer. Ze begreep de gedachtegang van Ter Mors. ,,Mar sels hie ik dat net dien. Ik wie ek kapot en myn hertslach wie nei de 1500 meter  sky high . Mar opjaan komt net foar yn myn holle.’’

Opgeven deed Reina Anema ook niet. Terwijl de Gorredijkse zichzelf na de 500 meter al kansloos achtte voor een podiumplaats. ,,Doe’t Jorien har ôfmelde kaam der in plakje frij op it poadium.’’ Door de 5 kilometer te winnen, schoof ze op naar de derde plaats. ,,Ik bin der al wat emosjoneel fan. Dat is der noch net echt útkommen, mar dat sil jûn wol komme.’’

Ook de Nederlands kampioene zat vol emoties. Vooral omdat ze na de finish haar gelukzalige gevoel niet kon delen met haar ouders, vriend en zusje. ,,Dat is spitich. Mar ik bin hiel bliid mei dizze titel. Dit is in oerwinning op mysels. Alles dêr’t ik sa hurd foar wurkje, kaam der op de twadde dei út.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport