Antoinette Rijpma-De Jong prolongeert nationale titel op 1500 meter

Antoinette Rijpma-de Jong.

Antoinette Rijpma-de Jong. Foto: ANP/Vincent Jannink

Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong heeft haar nationale titel op de 1500 meter geprolongeerd. De 27-jarige schaatsster van Jumbo-Visma won op de NK afstanden in Heerenveen in 1.55,21. De Rottumse bleef Marijke Groenewoud en Jutta Leerdam nipt voor.

Rijpma-De Jong verbeterde in december het baanrecord in Thialf van Ireen Wüst. Aan die tijd van 1.52,95 kwam ze deze keer bij lange na niet. In de rit tegen Joy Beune was ze snel gestart, maar was haar verval in de tweede volle ronde groot. Met een goede laatste ronde was ze nog net sneller dan Groenewoud.

Groenewoud

Groenewoud dook met 1.55,38 minder dan een honderdste van een seconde onder de tijd van Jutta Leerdam. Ze versloeg in haar rit Reina Anema ruim. Leerdam was in de rit ervoor razendsnel van start gegaan en moest de laatste ronde overleven. Ze eindigde in 1.55,39. Joy Beune werd vierde in 1.55,78.

Kwalificatie WK

De NK afstanden gelden ook als kwalificatie voor de WK afstanden die van 2 tot en met 5 maart worden gehouden in Heerenveen. De top drie op de 1500 meter mag in principe rekenen op een ticket voor de WK.