Drievoudig olympisch kampioen dressuur Anky van Grunsven openhartig over verlies paard Salinero. 'Hij was een medicijn toen mijn vader overleed'

Hoe laat ze ’s avonds ook thuiskwam op de stal in het Brabantse Erp, Salinero wachtte haar op. Hoofd uit de staldeur, oortjes naar voren, frisse blik. De open houding van een paard dat een mens vertrouwt en uitnodigt. Anky van Grunsven: „Natuurlijk kon ik daar niet zomaar langslopen. Dan waren we even samen. Aai over zijn hoofd, neusje tegen mijn schouder. Die momenten ga ik het meeste missen.”

Anky van Grunsven met paard Salinero

Anky van Grunsven met paard Salinero Foto: Rias Immink

De drievoudig olympisch kampioene dressuur is intens verdrietig. De legendarische viervoeter Salinero, die zij 22 jaar op stal had en waarmee zij onder meer de Olympische Spelen van Athene (2004) en Peking (2008) won, toonde deze week ineens ouderdomskwalen, die zij niet eerder had waargenomen. Dat kan op de respectabele paardenleeftijd van 28 jaar. Van Grunsven (54): „Zo kende ik hem niet. Salinero is van nature een vrolijk paard, hij toonde altijd goede zin. Op de wei met zijn pony’tjes was dat ook nog zo.”