Anema betreurt ophef en wil tot na spelen niet op verdenking matchfixing ingaan

Anema: spreken is zilver, zwijgen is goud ANP

De in opspraak geraakte schaatstrainer Jillert Anema betreurt de ophef en onrust die over hem bij de Winterspelen in Zuid-Korea zijn ontstaan.

,,Er is, op een niet door mij gekozen moment, in de Volkskrant een verhaal verschenen aan de hand van een interview dat ik in het najaar van 2017 heb gegeven. Ik betreur de ophef die is ontstaan. Vooral omdat het binnen een deel van de ploeg voor onrust heeft gezorgd'', laat de coach van onder meer Jorrit Bergsma in een persverklaring weten.

Anema wil tijdens de verdere duur van de Olympische Spelen, tot en met 25 februari, niet ingaan op de zaak. ,,Op dit moment draait alles om de prestaties'', benadrukt hij.

Donderdag lekte uit dat Anema vier jaar geleden na Sotsji 2014 een officiële waarschuwing van sportkoepel NOC*NSF heeft gekregen voor een poging tot beïnvloeding van een olympische race op de achtervolging.

Ondertussen heeft de PvdA kamervragen gesteld over de kwestie. Minister Bruno Bruins (Sport) liet weten dat hij graag eerder over de zaak was geïnformeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Winterspelen