Amazone Yfke Priem (13) verovert zilver op NK in Kronenberg

Yfke Priem heeft op het Nederlands kampioenschap springen in de categorie Children (12-14 jaar) zilver behaald met Esprit De Pomme.

Yfke Priem.

Yfke Priem.

Daags voor deze prestatie had ze met hetzelfde paard al de KNHS topsport-jeugdcompetitie op haar naam geschreven. ,,Super! Heel gaaf”, riep de 13-jarige Yfke Priem na alle huldigingen. Het goud ging naar Alica Bocken op Dagma (v. Tangelo Van De Zuuthoeve). Het brons was voor Pien de Boer op Fame (v. Carthino Z).

Met twee paarden en de 7-jarige ZZ-pony Zafarano van het Gehucht Z reisde Priem afgelopen week af naar het Limburgse Kronenberg. Esprit de Pomme (v. Berlin) blijkt naast vermogen ook over een enorme winnaarsmentaliteit te beschikken.

De kleine 11-jarige schimmelmerrie springt ruim over de hoge obstakels heen, en ze is nog niet geland of ze is alweer onderweg naar de volgende. Ook met de pas 6-jarige en onervaren ruin Jashmir YP (v. Kashmir van Schuttershof) kwam de amazone uit Menaam goed uit de verf en belandde ermee op de veertiende plaats.

,,Hester Klompmaker was mee om te coachen”, vertelde moeder Grytte Priem. ,,Ze begeleidt Yfke sowieso met Esprit en deze week hielp ze ook met Jashmir. Die hebben we samen met Wilfred Beerse van WB Stables (Warga). Normaal helpt zijn zoon Kevin Beerse Yfke met dit paard, maar nu was hij zelf heel druk met het NK bij de Senioren.”

Ventilatoren

,,Ondanks de hitte was alles goed te doen. Overal konden de paarden worden afgespoeld met koud water. In de stallen had ik wel zes ventilatoren draaien. De paarden konden binnen in de koele rijhal worden losgereden, dus waren ze alleen vijf minuten buiten om het parcours te springen.”

Hoewel Zafarano bij de pony’s twee goede rondes liep, werd besloten om hem voor de finale terug te trekken. ,,Hopelijk zijn deze prestaties bij de pony’s en Children voor bondscoach Edwin Hoogenraat voldoende om mee verder te gaan”, aldus Grytte Priem.

Myla van Andel uit Leeuwarden belandde bij de pony’s met de 8-jarige merrie Uriel na de finale op een achtste plaats. Het goud was voor Yannick Janssen van Grunsven op Fantasia.

Bij de Senioren kreeg Marc Houtzager met Sterrehofs Dante (v. Canturano) de gouden medaille. Hij bleef Harrie Smolders (met Dolinn) voor. Jeroen Dubbeldam werd met Oak Grove’s Carlyle derde. Nathalie van der Mei uit Makkinga op Grand-Dessert (v. Tangelo van de Zuurhoeve) eindigde als 29ste. Kevin Beerse trok zijn paarden Gilona en Fenia terug voor de finale.

Prijzengeld

Bij het springconcours op Stal de Osseweide in Dokkum stond een dikke pot prijzengeld klaar. Dat leverde veel deelnemers op uit binnen- en buitenland. Desondanks werd het ZZ tweemaal gewonnen door gastheer Hylke de Jong op Osseweide’s Headline QSHS (v. Zirocco Blue). Tweede werd de Duitser Karl Heinz Markus op Que Casco.

In de andere rubriek werd De Jong tweede met zijn andere troef Osseweide’s Jadira QSHS (v. Zirocco Blue). Toch kon Markus tevreden zijn, want in het ene Z won hij met Bingo 193 en in de andere met Chuck 50. De beste combinatie in het M was Trienke Kooistra op Farina (v. Cavalier) uit Drachtstercompagnie.

De dressuurwedstrijd op Stal de Hameren in Vrouwenparochie kende, ondanks het grote deelnemersaantal, in de hoogste rubrieken allemaal dubbele winnaars. De juryleden Pytrick Adema en Corrie Comello plaatsten onafhankelijk van elkaar Hergen van Hall (Aldeboarn) met Ivender bovenaan in het gecombineerde Z2/ ZZ-licht.

Ook Krista Sijtsma zag zich in de Z1 dubbel geplaatst met Inaminka (v. Apache). In de andere ring zette jurylid Esther Liano de Harlingse amazone Iris Bosma tweemaal aan kop met haar fijn marcherende vosruin Iggy Pop JB (v. Oscar).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport