Amateurs KNVB lanceren plan B, een 'coronaproof voetballandschap'

Amateurs KNVB lanceren plan B, een 'coronaproof voetballandschap' ANP

De KNVB komt volgende week met plan B, een 'coronaproof voetballandschap.' Dat zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Willen we de unieke Nederlandse sportinfrastructuur met het voetballandschap behouden, dan moet er snel een ander vooruitzicht geboden worden."

"Weer voetballen, zoals voetballen bedoeld is", vervolgt Van der Zee. Wel zei hij dat er meer noodsteun nodig is voor de clubs, in elk geval tot het einde van het jaar. "Het zal in de huidige situatie niemand verbazen dat we bij de KNVB voor het eerst merken dat ondanks het enorme aanpassingsvermogen de rek eruit is bij verenigingen. Steeds vaker speelt de vraag: hoe gaan we onze leden behouden? Liet je tot en met de zomer je club niet in de steek, nu komen de opzeggingen binnen. Het is tijd voor duidelijkheid en een nieuw perspectief."

Van der Zee zegt de dilemma's van het kabinet te begrijpen. "Toch mag je je vraagtekens plaatsen bij een aantal beslissingen die de amateursport onevenredig hard treffen. Het frustreert en demotiveert miljoenen buitensporters. Die snappen niet dat je binnen wel mag fitnessen met dertig personen, maar normaal trainen in de frisse buitenlucht er niet bij is. In plaats daarvan mag er alleen nog maar getraind worden in groepjes van vier personen."

"Het kabinet weet dat sporten essentieel is voor de fysieke en mentale weerbaarheid", vervolgt Van der Zee. "Geen overbodige luxe in deze tijd. En natuurlijk kun je wel gaan fitnessen of hardlopen, maar de meeste Nederlanders sporten liever in teamverband in de buitenlucht en snakken naar de gezelligheid op de club."

Alleen de jeugd onder achttien mag op dit moment 'normaal' trainen, zonder beperkende maatregelen. Ze mogen onderlinge wedstrijden binnen de eigen club voetballen, maar niet in competitieverband uitkomen.

Nieuws

menu