Amateurclubs zien winterstop al in de herfst beginnen

Amateurclubs zien winterstop al in de herfst beginnen ANP

Kort voor de aftrap van de bekerwedstrijd tegen Roda '46 hoorde voorzitter Bart van Kruistum van Quick Boys dat het amateurvoetbal voorlopig weer wordt stilgelegd. "Stel dat we de volgende ronde halen, hoe moet het dan? Ik verwacht niet dat we dit jaar nog gaan voetballen", zei Van Kruistum in de rust, bij een voorsprong van 2-0.

Zijn collega Ad Westerhof van AFC, de koploper in de Tweede Divisie, denkt dat de KNVB nu beter kan besluiten om de winterstop naar voren te halen. "Stel dat we over een maand weer mogen voetballen, dan moet je ook eerst een week of twee trainen voordat je wedstrijden gaat spelen. Dan zitten we al in december. Mijn advies: stop ermee voor 2020 en begin opnieuw in januari of februari. Maak er desnoods een halve competitie van."

De financiële gevolgen voor de amateurclubs zijn groot. "De bedrijven zitten in de hoek waar de klappen vallen en een voetbalclub is ook een bedrijf", zegt voorzitter Ton van Marrewijk van Westlandia. "We krijgen klap op klap. Als je die tikken niet meer kan opvangen, moet je concessies doen en bijvoorbeeld doelen bijstellen. Want het gaat om de vereniging, die moet altijd blijven voortbestaan."

Katwijk

Quick Boys speelde vorige week in Katwijk voor lege tribunes tegen IJsselmeervogels. "Normaal gesproken komen daar 4000 à 5000 mensen op af. Dat is een giga-omzet", aldus Van Kruistum. "Gelukkig hebben wij best wat vlees op de botten." Dat geldt ook voor AFC. "Maar dit kan niet zo eindeloos doorgaan", aldus Westerhof. De amateurclubs gaan deze week met de KNVB overleggen, onder meer over wat er moet gebeuren met de bekercompetitie.

De jeugd tot en met 18 jaar kan wel blijven trainen en onderlinge wedstrijden spelen. "Van onze 2200 leden spelen er 1300 bij de jeugd. Daar kan je best wel wat onderlinge wedstrijden mee spelen", aldus Westerhof. De Amsterdamse club betrekt binnenkort een nieuw clubgebouw. "We wilden op grootse wijze afscheid nemen van ons oude gebouw en het nieuwe openen. Maar dat moeten we nu maar virtueel doen", aldus de AFC-voorzitter. "Deze hele situatie is heel vervelend. Want voor heel veel mensen is de club meer dan alleen een potje voetballen."

Nieuws

menu