Amateurclubs vrezen voor plan om kantines eerder te sluiten

Amateurclubs vrezen voor plan om kantines eerder te sluiten ANP

Clubs uit het amateurvoetbal zien het somber in als sportkantines in het weekeinde eerder dicht moeten. De inkomsten van de verenigingen zijn al sterk verminderd door de coronabeperkingen, maar lopen verder terug als de plannen doorgaan.

"Ik begrijp de noodzaak om extra maatregelen te nemen", zegt voorzitter Ad Westerhof van de Amsterdamse club AFC. "Iedereen ziet dat het de verkeerde kant op gaat met besmettingen. Maar als ieder weekeinde de kantine 's middags dicht moet, kunnen we het net zo goed helemaal sluiten. De grootste omzet draaien we juist aan het einde van de middag tussen 17 en 18 uur."

Bij de veiligheidsregio's bestaan plannen om sportkantines in het weekend vanaf 16.00 uur te sluiten. Het is een van de maatregelen die maandagavond tijdens de persconferentie mogelijk worden besproken door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

Ook tweededivisionist VV Katwijk is bang voor teruglopende inkomsten. "Ik zie het somber in", aldus voorzitter Mart Vergouwen. "De kantine draait al op halve kracht vanwege alle coronaregels. Als we straks eerder moeten sluiten, houden we een kwart over. Zolang er gevoetbald wordt, lopen onze kosten gewoon door."

Veel clubs kunnen door het goede weer hun kantine-activiteiten naar buiten verplaatsen. "Dat wordt steeds lastiger nu de winter nadert", zegt Westlandia-voorzitter Ton van Marrewijk. "Het zou enorm teleurstellend zijn als deze maatregel werkelijkheid wordt. Ik denk dat we ongeveer een derde van onze normale kantineomzet overhouden. Maar het is niet anders, we zullen creatief moeten zijn."

AFC-voorzitter Westerhof denkt ook dat de voetbalfans creatief worden. "Ga er maar vanuit dat als de kantine dichtgaat het bier uit de kofferbak komt. Of om de hoek wordt verkocht. Dat ga je niet tegenhouden."

Nieuws

menu