Als één mag afzeggen, is het Kramer

Hij had kritiek verwacht en die kwam ook. Sven Kramer slaat de wereldbekerwedstrijd in ‘zijn’ vernieuwde thuishaven Thialf volgende week over. Hij kiest voor een trainingskamp. Daar balen sommige mensen van.

Genoeg schaatsfans kopen vooral een kaartje om de kampioen in vorm te zien schitteren, bijvoorbeeld op de 10 kilometer tegen Jorrit Bergsma. Die mensen hebben nu pech; hun teleurstelling is te begrijpen.

Maar als iemand een wereldbeker in Heerenveen mag overslaan, is het wel Kramer. Wie kan zeggen dat hij Nederland praktisch elk seizoen aan een Europese en wereldtitel allround heeft geholpen? Aan olympisch goud en drie handen vol mondiale afstandstitels? Dat zijn de prijzen die straks, als Kramer stopt, tellen. En niet de zoveelste wereldbekerzege.

Kramer roept het al tijden: voor hem is maar één wedstrijd belangrijk. De 10 kilometer in Pyeongchang, februari 2018. Daar moet álles voor wijken. Wint hij daar weer geen goud, dan zal dat de rest van zijn leven voelen als een nederlaag. Het lijkt vergezocht om veertien maanden daarvoor een wedstrijd in zijn achtertuin over te slaan. Maar zoals alle topschaatsers probeert Kramer dit seizoen een blauwdruk te leggen voor het olympische jaar.

Generale repetitie

Het WK afstanden van komende februari is een generale repetitie voor de Olympische Spelen. Kramer kent zijn lichaam, weet als geen ander hoe dun de lijn is tussen topfit en net een paar procent minder. Die paar procent kan hij niet missen.

Als Kramer denkt dat een voor hem relatief onbelangrijke wedstrijd in de weg zit naar zijn enig overgebleven doel, waarom zou hij die dan rijden?

Het is ongelukkig dat het de eerste wedstrijd in het nieuwe Thialf in ‘zijn’ Heerenveen is. Juist daar heeft Kramer het publiek zelden teleurgesteld. Nu een keer wel. Maar met als enige doel om straks in topvorm te zijn als het moet. En dan staat iedereen weer op de banken.

Jac Orie: 'Dit seizoen is voor tachtig procent een blauwdruk van het olympische seizoen.'

Coach Jac Orie kan zich voorstellen dat mensen het jammer vinden dat Kramer de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen volgende week overslaat. ,,Het liefst rijden we alles. Wereldbekerwedstrijden zijn hartstikke mooi. Maar het is onze keuze en daar staan we voor. Wij hebben een plan gemaakt richting de Olympische Spelen en daarin proberen we alles te optimaliseren en zo min mogelijk aan het toeval over te laten. Dit seizoen is voor tachtig procent een blauwdruk van het olympische seizoen, dus kiezen we ervoor om de kans zo groot mogelijk te maken dat we eind december en in februari op onze top zijn. Sven was dit seizoen al goed, maar het moet nog beter.”

En elke wedstrijd is een risico, zegt Orie. ,,Iedereen heeft een grens aan zijn belastbaarheid. Sven rijdt bijna overal een 1500 meter, 5 of 10 kilometer en de ploegachtervolging. En dan nog de allroundtoernooien. Hij is nu kerngezond. Maar dat willen we graag zo houden.’’

,,Weet je wat het is: stel Sven zegt niet af, maar grijpt dadelijk ergens één keer naast het goud. Dan zegt iedereen achteraf: ja, wat dom, je weet toch ook wel dat je niet het hele seizoen alles kan rijden?”

'Sven levert altijd'

Dat Kramer in zijn thuishaven ‘moet’ rijden, in het belang van zijn sport, ziet Orie anders. ,,Het lijkt me dat die jongen wel genoeg heeft gedaan voor het schaatsen, niet? Sven levert altijd.”

De coach hoopt dat schaatsfans met een kaartje voor Heerenveen verder kijken dan het ontbreken van Kramer. ,,Er zijn genoeg mooie wedstrijden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport