Ajax wil Europese ambities ook tegen Young Boys onderstrepen

Ajax wil Europese ambities ook tegen Young Boys onderstrepen ANP

Ajax staat donderdagavond voor een nieuwe uitdaging als Young Boys naar de Johan Cruijff ArenA komt voor het eerste duel in de achtste finales van de Europa League. "Ze zijn heel direct naar de goal van de tegenstander", waarschuwt trainer Erik ten Hag. "Het is een team dat erg goed in elkaar zit."

Peter Bosz, oud-trainer van Ajax, kon twee weken geleden niet anders dan concluderen dat hij met Bayer Leverkusen terecht was uitgeschakeld door Young Boys. "Ze hebben op geen enkele positie een betere speler staan dan wij", zei hij. "Maar als je tweemaal verliest, dan kan je niet zeggen dat het onverdiend is dat zij verder bekeren."

Ten Hag snapt wat Bosz bedoelt. "Young Boys is echt een team, een eenheid", concludeert hij. "Tactisch en technisch gezien is het een ploeg die heel goed het verticale spel beheerst. Ze hebben veel snelheid in de ploeg. Zo wonnen ze tweemaal van Leverkusen, in mijn ogen een van de betere ploegen van Duitsland."

Ajax kan Europees seizoen nog kleur geven

Ook Ten Hag beseft dat Ajax het met ploegen als Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur en AC Milan veel zwaarder had kunnen treffen in de achtste finale. Nu het aanvankelijke doel van overwinteren in de Champions League niet is gehaald, kan de koploper van de Eredivisie het Europese seizoen in de Europa League nog aardig kleur geven. Zeker als de loting een beetje meezit.

Ajax kan in het tweeluik met Young Boys ook het gehele Nederlands voetbal weer een beetje helpen. Vooral door de resultaten van Ajax de laatste vijf jaar in Europa heeft Nederland de zevende positie van Rusland op de landenlijst van de UEFA voor het grijpen. Dankzij die goede uitslagen mag de kampioen van de Eredivisie inmiddels weer rechtstreeks uitkomen in de Champions League.

Finale in 2017

Ajax is de huidige nummer 18 van Europa, volgens de ranglijst van de UEFA. De club reikte in 2017 tot de finale van de Europa League en was in 2019 een trotse halve finalist van de Champions League. Ajax wil die positie minimaal behouden, met het oog op de nieuwe Champions League die waarschijnlijk in 2024 van start gaat.

Het is de bedoeling dat dan niet 32 maar 36 ploegen in minimaal 10 wedstrijden, vier duels meer dan nu, veel meer geld gaan verdelen. Een hoge positie op de Europese ranglijst biedt dan niet alleen een grotere kans op een eenvoudige loting. Mogelijk worden de vier extra starbewijzen verdeeld onder clubs die in het verleden Europese successen behaalden, maar zich via de eigen competitie niet hebben weten te plaatsen voor het lucratieve toernooi.

Nieuws

menu