Ajax viert ruime zege na matig optreden tegen Fortuna

Ajax viert ruime zege na matig optreden tegen Fortuna ANP

Zonder goed te voetballen, heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard tot een goede einde gebracht: 5-2. Maar liefst drie doelpunten van de thuisploeg vielen uit een strafschop. De 18-jarige Brian Brobbey vierde zijn debuut met een treffer.

Zo liep een pover Ajax nauwelijks schade op in de aanloop naar de uitwedstrijd dinsdag tegen FC Midtjylland in de Champions League. Al ging rechtsback Noussair Mazraoui wel vroegtijdig naar de kant met een pijnlijke enkel.

De ene Limburgse club is de andere niet, moet Ajax gedacht hebben toen George Cox de bezoekers uit Sittard al na 7 minuten op voorsprong schoot. De Brit was ontsnapt aan de aandacht van Mazraoui en rondde op aangeven van Zian Flemming zorgvuldig af. Ajax-trainer Erik ten Hag schudde even zijn hoofd na de tegentreffer. Hij had zijn spelers ongetwijfeld duidelijk proberen te maken ook Fortuna Sittard niet te onderschatten.

Slap begin

Toch begon Ajax slap tegen de hekkensluiter van de eredivisie. Met de historische 0-13 van vorige week tegen VVV-Venlo nog vers in het achterhoofd wekte de koploper lang de indruk dat de doelpunten toch wel zouden vallen. Zonder de geblesseerde Nicolás Tagliafico en Dusan Tadic, die rust kreeg, kon Ajax de defensie van Fortuna Sittard in het eerste half uur nauwelijks in verlegenheid brengen. Jurgen Ekkelenkamp was wel dicht bij de gelijkmaker, tot tweemaal toe zelfs, maar hij miste een rebound en schoot even later naast.

Ajax had een strafschop nodig om op gelijke hoogte te komen. Lassina Traoré voelde Ben Rienstra in zijn rug en ging makkelijk naar de grond. Davy Klaassen schoot de penalty op de paal, maar had meer succes toen hij de bal via de arm van de debuterende doelman Yanick van Osch nog eens voor zijn voeten kreeg (1-1). Opnieuw Klaassen tekende vlak voor rust ook voor de 2-1, nadat Traoré op de lat had gekopt. Van Osch had van zijn trainer Kevin Hofland de voorkeur gekregen boven Alexei Koselev.

Met Quincy Promes voor Ekkelenkamp ging Ajax na rust op zoek naar de derde treffer. Toen die uitbleef, besloot trainer Ten Hag toch maar Tadic in het veld te brengen. Ook Brobbey mocht invallen. De debutant had slechts 9 minuten nodig om de 3-1 te maken. Tadic en Promes lieten Ajax vanaf de strafschopstip verder uitlopen, waarna Cox in blessuretijd namens de bezoekers met een prachtige uithaal de eindstand bepaalde.

Nieuws

menu