Ajax staat SC Heerenveen helemaal niets toe

De voorpret was weer eens leuker dan de wedstrijd zelf. SC Heerenveen had woensdagavond in de halve bekerfinale tegen Ajax geen schijn van kans.

Lasse Schöne houdt namens SC Heerenveen Dusan Tadic en Edson Alvarez van Ajax van zich af.

Lasse Schöne houdt namens SC Heerenveen Dusan Tadic en Edson Alvarez van Ajax van zich af. Foto ANP/MAURICE VAN STEEN

Verdomme, vloekte Riemer van der Velde gisteravond live in de microfoon van Omrop Fryslân. ,,We binne te tam’’, was de erevoorzitter thuis in Langweer zwaar teleurgesteld in de prestatie van SC Heerenveen.

Hij had zich er veel meer van voorgesteld, net als die ruim zesduizend liefhebbers die een kaartje voor 5 euro hadden gekocht om online de halve bekerfinale in de huiskamer toch gezamenlijk te beleven. Van der Velde had ’s middags Johnny Jansen nog een appje gestuurd met de belofte dat wanneer Heerenveen zou stunten tegen de Amsterdammers hij die avond live het Fries volkslied zou zingen. Dat bleef de luisteraars dus bespaard, na de duidelijke 0-3 nederlaag.

Voorpret

De voorpret op de halve finale was weer eens leuker geweest dan de wedstrijd zelf. Sinds de sensationele zege (4-3) in de kwartfinale op Feyenoord - twee weken geleden alweer - ging het in Heerenveen nergens anders over dan de bekerkraker tegen Ajax. De club snakte naar een hoogtepunt in dit wisselvallige seizoen, zoveel werd duidelijk.

Maar Ajax stond de gastheren in hun achtste halve finale ooit helemaal niets toe in het eigen Abe Lenstra-stadion. Nou ja, op die ene grote kans van Mitchell van Bergen na, net nadat de Amsterdammers door een verwoestende penalty van Dusan Tadic op 0-2 waren gekomen. De Friese vleugelaanvaller kwam oog in oog te staan met goalie Maarten Stekelenburg, nadat Henk Veerman de bal listig had doorgekopt. De ervaren keeper won dit onderonsje door zijn been heel even uit te steken.

Voor rust was Ajax al op 0-1 gekomen nadat Antony zich kinderlijk eenvoudig had ontdaan van linksback Rami Kaib. Zijn voorzet was perfect: die belandde precies op het hoofd van Davy Klaassen. Dat het daar voor rust bij bleef, mocht een klein wonder worden genoemd. Van de vechtwedstrijd die trainer Jansen voor ogen had was geen moment sprake. Ajax was in alle opzichten beter, sterker en slagvaardiger.

Zware avond

Vooral spelmaker Joey Veerman had een zware avond. De Heerenveense middenvelder met Ajax-achtige kwaliteiten zat geen moment lekker in de wedstrijd. Hij begon wel goed toen hij in de tweede minuut Van Bergen al lanceerde, maar daarna ging er heel veel mis. Hij klaagde zelfs opzichtig over de grasmat toen hij tot twee keer toe een breedtepass zag mislukken.

Joey Veerman werd zelfs gewisseld op de avond dat hij zich in de kijker had willen spelen. De Volendammer wil volgend seizoen graag voor een topclub spelen, maar kan de wedstrijd tegen Ajax in elk geval niet als referentie gebruiken. Hij werd in de 75ste minuut uit zijn lijden verlost door Rodney Kongolo. Uit zijn lichaamshouding viel op te maken dat voetbal op het hoogste niveau niet altijd gelukkig maakt. Daarna werd het ook nog 0-3 door Neres.

Ajax is al jaren het beste wat Nederland op voetbalgebied te bieden heeft. Tegen SC Heerenveen spaarde coach Erik ten Hag zijn topspelers niet, ze werden stuk voor stuk opgesteld, ondanks de drukke kalender van de recordkampioen.

Grote vraag is of Heerenveen ooit Ajax weer eens kan bijbenen. Want nogmaals, de Amsterdammers gunden Heerenveen niet alleen gisteravond niets, ook in de toekomst zal het een lastig karwei worden.

Daar is het verhaal van talent Yoram Boerhout het beste voorbeeld van. De tiener gold al sinds diens zevende verjaardag als een goudklompje in de Heerenveense jeugdopleiding, maar vorige week liet hij zich toch verleiden door een aanbieding uit de hoofdstad. Twee jaar geleden wilde Ajax al zaken doen, nu lukte het dus wel. De Amsterdammers legden de talentvolle aanvaller voor liefst drie jaar vast. In de voorbereiding op dit coronaseizoen had Boerhout zelfs officieus gedebuteerd in Heerenveen 1. Tot een officiële wedstrijd zal het dus nooit komen.

Het zal de kloof tussen Ajax en de rest van Nederland nog groter maken. Hoe groot die al is, was gisteravond weer eens negentig minuten lang te zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen