Ajax eert Heerenveen voor hulp aan aspiranten in Hongerwinter

Bevrijdingsoptocht met de Amsterdamse voetballertjes op de Herenwal in Heerenveen, op 15 april 1945. Foto: Museum Heerenveen

Het bestuur van Ajax gaat iets terugdoen voor de hulp die vv Heerenveen in de Hongerwinter aan Amsterdamse jeugdvoetballers heeft gegeven.

Op initiatief van vv Heerenveen werden in de winter van 1944-1945 jonge Amsterdamse voetballers naar Heerenveen overgebracht om aan te sterken. In totaal verbleven 86 aspiranten (12-14 jaar) van Ajax, DWS, De Volewijckers en Blauw Wit bij pleeggezinnen in Heerenveen.

Ajax wil 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een blijvend aandenken schenken aan SC Heerenveen. Dat zou bij de ingang van het Abe Lenstra stadion of elders kunnen worden geplaatst. Ajax wil de drie andere Amsterdamse clubs bij het initiatief betrekken. De recordkampioen betaalt alles en wil het eerstvolgende bezoek aan Heerenveen aangrijpen om bij deze periode stil te staan.

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax kende het verhaal niet, maar werd op de hoogte gebracht door auteur Jaap Visser van Kick Uitgevers. De oud-doelman raakte ervan onder de indruk. Visser beschrijft de kwestie in het officiële jubileumboek van vv en SC Heerenveen, dat vrijdagmiddag in het Abe Lenstra stadion wordt gepresenteerd.

Ook Abe Lenstra en zijn vrouw Hiltje namen twee jongens in huis. Hun jongste dochter Janneke Lenstra doet in het boek een oproep om de belangstelling voor de humanitaire oorlogsoperatie levend te houden voor de kinderen van nu. Ze zegt: ,,Ik ben geweldig trots op mijn vader om wat hij heeft gepresteerd op het voetbalveld, maar ook om zijn rol als pleegvader in de oorlog.’’

Nieuws

Meest gelezen