SC Heerenveen ontvangt zaterdag een plaquette van Ajax, als dank voor het opvangen van jeugdspelers in Hongerwinter WOII

Bevrijdingsoptocht met de Amsterdamse voetballertjes op de Herenwal in Heerenveen, op 15 april 1945. Foto: Museum Heerenveen

Ajax biedt zaterdag namens vier Amsterdamse voetbalclubs een plaquette aan SC Heerenveen aan. Daarmee wordt de club meer dan 75 jaar na dato bedankt voor de humanitaire oorlogsoperatie in de Hongerwinter van 1944- 1945.

In die winter werden 86 Amsterdamse voetballertjes van Ajax, Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers opgevangen door VV Heerenveen en ondergebracht in pleeggezinnen.

Deze humanitaire oorlogsoperatie vloeide voort uit de contacten die de club opdeed tijdens de kampioenswedstrijden tegen Blauw-Wit (1942) en De Volewijckers (1944).

Hoewel het verhaal eerder al in diverse boeken en artikelen werd beschreven, was de evacuatie bij de hoogste baas van Ajax, directeur Edwin van der Sar, tot vorig jaar maart onbekend.

Na een artikel hierover te hebben gelezen in het Parool beloofde de oud-doelman ook namens de andere drie Amsterdamse clubs SC Heerenveen een blijvend aandenken te schenken. Vanwege de coronatijd kon dat vorig jaar niet doorgaan. SC Heerenveen en Ajax treffen elkaar zaterdagavond om 18.45 uur in de eredivisie.

Lees ook: Film over opvang Amsterdamse voetballertjes in Heerenveen in de hongerwinter: ‘Het was een daad van grote naastenliefde’

Nieuws

menu