Ajax - PSV in januari 2021 eerste topduel in nieuwe seizoen

Ajax - PSV in januari 2021 eerste topduel in nieuwe seizoen ANP

De wedstrijden tussen de topclubs in Nederland zijn komend seizoen allemaal in 2021. De eerste vier maanden (veertien speelronden) nemen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ het in de eredivisie eerst op tegen andere clubs. Ajax - PSV is zondag 10 januari, tijdens de vijftiende speelronde, de eerste topper. Ook veel andere belangrijke wedstrijden, zoals derby's, zijn ingepland in het nieuwe jaar. De KNVB doet dit om de clubs zoveel mogelijk tegemoet te komen. De hoop is dat in het nieuwe jaar weer meer supporters in het stadion welkom zijn dan van september tot en met december.

"Zo moeilijk als nu was het maken van een competitieprogramma nog nooit", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB. Hij vervult die functie nu zes jaar. Bluyssen had niet alleen te maken met de wensen van de clubs. "Er komen in Nederland steeds meer evenementen bij. Dit jaar hadden we 350 'belemmeringen', zoals wij dat noemen. Dan moet je denken aan marathons, carnaval, beurzen, sinterklaasintochten enzovoorts."

Elke club in de eredivisie en eerste divisie mocht aan de KNVB twee namen van clubs doorgeven waar ze zo laat mogelijk in het seizoen tegen willen voetballen. Bluyssen: "In de eredivisie hebben we aan die wensen kunnen voldoen. In de eerste divisie in veel gevallen aan één van de twee wensen. Dat komt omdat we daar werken met periodetitels. Je kunt niet in één periode twee keer tegen dezelfde club voetballen."

Wedstrijdomzet

De KNVB begrijpt de wensen van de clubs goed. Bluyssen: "Twee derde van de inkomsten komt uit wedstrijdomzet. Dat is het verdienmodel in Nederland. Dan moet je denken aan ticketing, merchandise en sponsoring. In veel buitenlandse competities is dat ongeveer 30 procent. De rest komt daar uit de televisiegelden."

Januari 2021 is een maand met veel mooie duels. PSV speelt kort na de uitwedstrijd tegen Ajax opnieuw een topper, woensdag 13 januari thuis tegen AZ. Zondag 17 januari neemt Ajax het in Amsterdam tegen Feyenoord op. Weer een week later treft Feyenoord AZ in Rotterdam. De maand januari eindigt met twee topwedstrijden: Feyenoord - PSV en AZ - Ajax. De overige zes duels tussen de vier topclubs zijn in de maanden daarna. De speeldata van de 22e tot de 34e speelronde zijn nog niet bekend. Die worden eind december gecommuniceerd. Feyenoord - Ajax is ingepland voor de 32e speelronde.

De eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen is op zaterdag 12 september tussen FC Utrecht en AZ. In stadion Galgenwaard wordt om 16.30 uur afgetrapt. Dat is een experiment, mede op verzoek van FOX Sports en de Eredivisie. Alle clubs spelen dit seizoen een keer een thuiswedstrijd op zaterdag om 16.30 uur. Aan het einde van het seizoen volgt een evaluatie.

28 augustus begin eerste divisie

De eerste divisie begint vrijdag 28 augustus. Nieuw is dit jaar dat tijdens de laatste speelronde van elke periode er die vrijdag geen wedstrijd in de eredivisie is. De aandacht ligt dan volledig op de eerste divisie.

Eerder was al bekendgemaakt dat er dit jaar geen wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is. De play-offwedstrijden worden afgewerkt over één duel in plaats van over twee duels.

De clubs hebben afgesproken hun stadion aan een andere club beschikbaar te stellen als er vanwege het coronavirus in een bepaald gebied niet gevoetbald kan worden.

De KNVB bespreekt het conceptprogramma woensdagmiddag met de clubs. "Later deze week hopen we het definitief rond te maken", aldus Bluyssen.

Nieuws

Meest gelezen