Advocaat lacht om 'crisis', maar maakt zich wel zorgen

Advocaat lacht om 'crisis', maar maakt zich wel zorgen ANP

Dick Advocaat moest even lachen toen hij na de onthutsende Europese thuisnederlaag tegen Wolfsberger AC (1-4) de vraag kreeg of Feyenoord nu in een crisissfeer terecht komt. "We verliezen één keer en het is gelijk crisis? Dat is leuk voor de media, maar zo gaat dat niet bij ons hoor. Daar moet je nog wel even op wachten", zei Advocaat. "Wij komen hier wel uit."

Toch erkende Advocaat ook dat hij zich zorgen maakt. Zorgen om het moeizame spel van zijn ploeg, om de vorm van heel wat spelers en om het gebrek aan effectiviteit. Feyenoord incasseerde tegen de huidige nummer 10 van Oostenrijk pas de tweede nederlaag met Advocaat op de bank. In december vorig jaar verloor hij met zijn ploeg in de Europa League bij FC Porto (3-2). In de eredivisie is Feyenoord onder Advocaat nog altijd ongeslagen. En toch mort de achterban.

De Rotterdammers lieten dit seizoen thuis al punten liggen tegen FC Twente en Sparta en ze ontsnapten zondag aan een nederlaag bij RKC. Bijna alles moet bij Feyenoord komen van Steven Berghuis. De aanvoerder maakte in de eredivisie al zes doelpunten en zorgde tegen Wolfsberger kort na rust voor de aansluitingstreffer. De aanvallend ingestelde linksback Ridgeciano Haps scoorde ook al drie keer, maar de andere Feyenoorders grossieren vooral in het missen van kansen.

Vorm

De belangrijkste exponent daarvan is Bryan Linssen. De aanvaller die de afgelopen jaren bij Vitesse zo makkelijk scoorde, worstelt met zijn vorm en zelfvertrouwen. Tegen Wolfsberger AC miste Linssen een open kans op de 2-2, tot frustratie van Advocaat wiens tirade in de lege Kuip duidelijk hoorbaar was. Kort daarna maakten de Oostenrijkers er aan de andere kant 1-3 van en was de wedstrijd gespeeld.

Advocaat ziet Linssen worstelen. "Daar hoef je geen helderziende voor te zijn. Het is vooral zorgelijk dat die jongen iedere week in de spits moet spelen omdat we niets anders hebben. Hij doet zijn best, maar hij is geen spits. Die jongen is een linksbuiten", aldus de Hagenaar, die eerder al zijn onvrede uitte over het uitblijven van een nieuwe spits in de transferperiode. Nicolai Jørgensen is voor de zoveelste keer geblesseerd en ook Robert Bozenik staat aan de kant.

Feyenoord begon donderdag in een 4-4-2-systeem met Linssen en Berghuis voorin en Mark Diemers daar kort achter. "We hadden moeite om elkaar te vinden", erkende Berghuis. "Het was ook pas de eerste keer dat we zo speelden. Met 4-1 thuis verliezen van Wolfsberger is pijnlijk. Het is niet waar we willen zijn met deze club. Maar het is wel de realiteit." Crisis is het nog niet in Rotterdam. Advocaat weet echter wel dat zijn ploeg zondag in Emmen moet winnen om te voorkomen dat het zo ver komt.

Nieuws

menu