Advies Japanse medici: tijdens Spelen geen toeschouwers toelaten

Advies Japanse medici: tijdens Spelen geen toeschouwers toelaten ANP

Het zou verstandig zijn als er helemaal geen toeschouwers worden toegelaten bij de Olympische Spelen. Dat vindt een groep Japanse medische experts. In een rapport waarschuwen de adviseurs ervoor dat het evenement kan leiden tot een oplopend aantal coronabesmettingen en voor een mogelijke overbelasting van het zorgsysteem.

Het advies van de medici staat haaks op de plannen van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio. Eerder op vrijdag werd bekend dat wordt overwogen een maximum van 10.000 toeschouwers uit Japan toe te laten in de olympische stadions. Buitenlandse fans zijn sowieso niet welkom.

Het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen in Japan neemt de afgelopen weken gestaag af. Inmiddels heeft zo'n 15 procent van de bevolking minimaal één prik gehad. Onder Japanners leeft volgens persbureau Kyodo News wel de zorg dat het aantal besmettingen weer sneller gaat toenemen als beperkende maatregelen worden versoepeld of opgeheven. De noodtoestand wordt komend weekeinde opgeheven in Tokio en de meeste andere regio's in het land.

De definitieve beslissing over het toelaten van publiek wordt op z'n vroegst komende maandag genomen na een vergadering van de organisatoren, het Internationaal Olympisch Comité, de Japanse regering en het bestuur van de stad Tokio. Het evenement begint op 23 juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport