Hoe zou het toch met József Szájer zijn?

Hoe zou het toch met József Szájer zijn?

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

József wie? Is dat toevallig Boedapests’ beroemdste dj die wij gewoon Joost den Draaijer zouden hebben genoemd? Of de oom van Kiprich naar wie de oud-Feyenoord spits is vernoemd? Of de Hongaarse variant van het bijbelverhaal van Jozef die liefst twaalf zonen kreeg die hij beurtelings verwekte bij zijn twee vrouwen en twee dienstmaagden? (Het kon blijkbaar niet op, in die jaren voor Christus).

Nee. Nee. En nog eens nee. Deze József Szájer is al dertig vriend en vertrouweling van de huidige Hongaarse president Viktor Orbán. Of beter gezegd: was. Want sinds onze József - Europarlementariër van beroep - vorig jaar in Brussel naakt werd betrapt op een seksfeestje voor mannen, hebben we niets meer van hem vernomen.

Dat heterdaadje vond plaats boven een homobar en werd nog smeuïger: onze József probeerde in adamskostuum te ontsnappen langs een venster en regenpijp. Dat mislukte. In zijn rugzakje werd ook nog eens een xtc-pil gevonden. Hij ontkende later natuurlijk dat die partydrug van hem was. U begrijpt, de genotsroes was van korte duur.

Omdat in Hongarije de waarheid al lang niet meer belangrijk is, werd in de gecensureerde Hongaarse media met geen woord gerept over deze mannenorgie. Onze József was de klos omdat hij op een huisfeestje was waardoor de coronaregels waren overtreden, niets meer en niets minder. Homofilie hoort niet in Hongarije, zegt Orbán. Dus schrijven we daar ook niet over.

Omdat in Hongarije de waarheid al lang niet meer belangrijk is, werd in de gecensureerde Hongaarse media met geen woord gerept over deze mannenorgie

Een dag later viel er zelfs te lezen dat arme József in de val was gelokt door een inlichtingendienst van een EU-lidstaat, om het Hongaarse veto over de meerjarenbegroting van de Europese Unie te wreken.

Door deze verhalen ga je onze vrijheid nog meer waarderen. Niet dat wij nou een brandschoon land zijn, maar we kunnen hier in elk geval zeggen en denken wat we willen. Zelfs Wappies hebben een uitlaatklep.

Maar goed, in dat achterlijke land speelt Oranje morgen tegen Tsjechië. Kylian Mbappé bevestigde dat nog: de Franse sterspeler werd tijdens de eerste wedstrijd in Boedapest racistisch bejegend met apengeluiden. Als dat morgen weer gebeurt, hoop ik echt dat Georginio Wijnaldum met zijn mannen van het veld loopt. Eens kijken wat er dan gebeurt.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column