Abe Lenstra: Dûnser mei de bal

Abe Lenstra, vijfde van rechts.

In de week dat misschien wel ‘s werelds beste voetballer overleed, zou dat andere genie 100 jaar zijn geworden. Abe Lenstra wordt vanmiddag op NPO2 herdacht.

Nederland had in de jaren 40, 50 en 60 zijn eigen Diego Maradona. Omdat televisie in die jaren nog niet dat indringende medium was zoals het dat nu is, werd er vooral over Abe geschreven, verteld en gedicht. Altijd bijna op mythische wijze en daarom ontsteeg hij het voetbal, ervaart Lenstra’s biograaf Johann Mast in de uitzending van Fryslân DOK. Zoals Pelé, Cruijff en Maradona dat ook overkwam. Mast is iets bescheidener: het maakt Abe in elk geval groter dan zijn talentvolle generatiegenoten als Kees Rijvers en Faas Wilkes, stelt hij.

Mast vergelijkt Lenstra wel even met Pelé en Messi als hij op oude beelden een technisch perfecte stift van de geboren Heerenvener bewondert in een interland van het Nederlands elftal tegen België. ,,De rêst fan dy man foar de goal, hy wie better as ik tocht. Dat sjochst allinnich by Pelé en Messi, dat soarte spilers.’’

Regisseur Piter Tjeerdsma zorgt vanmiddag op NPO2 (15.30 uur) voor een schitterend halfuur voetbal uit de oude doos met zijn docu ‘Dûnser mei de bal’. Daarin zitten onder meer recent gevonden kleurenbeelden van de wedstrijd Heerenveen - Haarlem uit 1948. Het blijken tegelijkertijd de oudste kleurenbeelden van een Nederlandse voetbalwedstrijd, waarin Abe Lenstra een hoofdrol vertolkt.

Abe (in 1985 op 64-jarige leeftijd overleden) komt zelf ook ruimschoots aan het woord. Er duiken interviews op met tv-persoonlijkheden als Herman Kuiphof en Willem Duys. Die laatste herinnert Lenstra in zijn zaterdagavondshow aan een uitspraak over Cruijff waarin Lenstra zegt dat hij niet zoveel bewondering heeft voor het Amsterdamse wonderkind. Waarop Lenstra de tv-presentator gevat antwoordt: ,,Dat zijn zijn prestaties wel ten goede gekomen. Hij speelt nu veel beter dan voorheen.’’

Fryslân DOK ‘Dûnser mei de bal. Vanmiddag NPO2, 15.30 uur. Morgen Omrop Fryslân, 17.00 uur

Lees ook

Nieuws

menu