44 goals in 12 wedstrijden: wat is het geheim achter de doelpuntenmachine van Cambuur

SC Cambuur scoort erop los dit seizoen. Wat is het geheim achter de goed geoliede Leeuwarder doelpuntenmachine?

Giovanni Korte en Robert Muhren vieren een doelpunt in de wedstrijd van Cambuur tegen De Graafschap.

Giovanni Korte en Robert Muhren vieren een doelpunt in de wedstrijd van Cambuur tegen De Graafschap. FOTO HENK JAN DIJKS

Na de 0-2 zege op De Graafschap van donderdag staat de teller voor Cambuur op 44 doelpunten in 12 competitiewedstrijden. Achter deze getallen gaat een armada aan statistieken en cijfers schuil die de scoringsdrang verklaren.

Wie 44 deelt door 12 komt op een doelpuntengemiddelde van 3,67. Dat is niet hoog, maar ronduit absurd. Vorig seizoen werden de Leeuwarders al geprezen om hun scoringsdrift. In wat gemiddeld genomen het meest doelpuntrijke seizoen uit de clubhistorie was kwam Cambuur uit op een moyenne van 2,34.

‘Expected Goals-waarde’

,,Als je ziet waar we gemiddeld op zouden moeten uitkomen, zitten we daar op dit moment ook ver boven. Ik heb het dan over de zogeheten ‘Expected Goals-waarde.” Aan het woord is Ruben de Jong. Hij is bij Cambuur de man die alles weet van data. Dat gaat ver, van gelopen kilometers tot verwachtingen omtrent kansen, doelpunten en wat al niet meer.

Maar wat zijn Expected Goals? Het komt vrij vertaald neer op een waarde die staat voor het aantal doelpunten dat een ploeg tijdens een wedstrijd zou moeten maken.

De berekening, gebaseerd op jarenlang verzamelde data overal ter wereld, komt tot stand door doelpogingen te wegen tegenover de plek waarvandaan ze gemaakt worden. En hoe vaak een poging vanaf die plek succesvol is. ,,Laten we een strafschop als voorbeeld gebruiken”, zegt De Jong. ,,Die heeft een waarde van 0,76. Want uit onderzoek blijkt dat van de 100 strafschoppen er gemiddeld 76 raak zijn.”

Ronduit bizar gemiddelde

Tot het duel met De Graafschap van afgelopen donderdag was de Expected Goals-waarde van Cambuur 2,53. Dat lijkt laag, gezien het gemiddeld aantal treffers van 3,82 vóór de 0-2 uitzege en de 3,67 van daarna. Het tegendeel is waar.

De Jong: ,,Ons gemiddelde is gewoonweg bizar. Die 2,53 is niet laag, maar juist hoog. Als we die halen, scoren we meer dan afgelopen seizoen. Reken maar uit: 2,53 goals in 38 wedstrijden betekent bijna 100 goals in de gehele competitie. Dat is veel. Kun je nagaan waar we op staan als het zo doorgaat.’’ Als Cambuur het huidige gemiddelde vasthoudt, komt de ploeg op 139 doelpunten.

Hoe komen de Leeuwarders aan zo’n hoge verwachte waarde? Het heeft te maken met waar in het veld Cambuur kansen creëert en dat is dan weer het gevolg van de aanvallende speelstijl. Die loont, volgens data-expert De Jong. ,,Hoe dichter bij het doel, hoe groter de kans dat je scoort en dus hoe hoger de waarde. Bij Cambuur zien we in onze data dat we veel doelpogingen hebben van korte afstand. Dat verklaart veel.”

Hoog en snel druk zetten

Dat de Leeuwarders juist op die plekken veel kansen hebben, komt door de aanvallende speelstijl. Cambuur zet hoog en snel druk, dus als de bal wordt veroverd, staat de ploeg al vaak dicht bij het doel van de opponent.

,,De uitvoering is ook belangrijk natuurlijk en dat zie je terug aan de voorzetten”, vertelt De Jong. ,,Neem iemand als Giovanni Korte. We trainen heel veel op teruggetrokken voorzetten. Hij speelt tegenwoordig veel meer met zijn hoofd omhoog; eerst kijken voordat je de voorzet geeft. Dat klinkt simpel, maar het moet wel gebeuren. Doordat hij dat doet en zijn medespelers weten waar de teruggetrokken voorzet komt, zijn we zo effectief.”

Dat is Cambuur. Uit andere cijfers van databureaus blijkt bijvoorbeeld dat de Leeuwarders de op een na meeste doelpogingen hebben. Maar de ploeg scoort uit al die pogingen wel het vaakst.

Niet afhankelijk van een speler

Wat daarbij helpt is dat Cambuur niet alleen van een goalgetter afhankelijk is. Cambuur scoort over de gehele breedte. Of zoals trainer Henk de Jong afgelopen week nog zei: ,,We stellen scorende spelers op.” Robert Mühren is topscorer met 10 treffers, maar de rest van de spelers scoorden samen dus ook al 34 keer..

Zoals het grote aantal spelers met scorend vermogen tegenstanders in de problemen brengt, zo geldt dat ook voor de onvoorspelbaarheid van Cambuurs dadendrang. Er is in wedstrijden namelijk niet een bepaalde fase waarin de Leeuwarders toeslaan. De Graafschap scoort door opportunistisch spel bijvoorbeeld vaak in de slotfase.

Tegen die ploeg zette Cambuur de lijn voort van een goal voor rust en eentje erna. De Leeuwarders scoorden dit seizoen 21 keer in de eerste helft, 21 keer in tweede helft en 2 keer in de extra tijd. Een opponent weet nooit wanneer Cambuur toeslaat. De scoringsdrift is er namelijk van de eerste tot en met de laatste minuut.

En hoe nu verder? Op naar de 139 goals? Ruben de Jong lacht. ,,Laten we eerlijk zijn, dat kan bijna niet als je ziet hoever we boven onze Expected Goals-waarde zitten. Maar al zouden we uiteindelijk gemiddeld op die 2,53 eindigen, dan nog is dat een record.”

Jos Peltzer: record uit 1987 gaat er dit seizoen aan


Cambuur was in het seizoen 1986-87 ook een doelpuntenmachine. Brabander Jos Peltzer, in tien seizoenen drie keer clubtopscorer, speelde in dat elftal. Hij ziet overeenkomsten tussen toen en nu.

Cambuur was in het seizoen 1986-87 ook een doelpuntenmachine. Jos Peltzer, in 10 seizoenen 3 keer clubtopscorer, ziet overeenkomsten tussen toen en nu.

Op de zolder van Jos en Nelleke Peltzer in Rosmalen ligt nog een spandoek dat herinnert aan het decennium dat hij het Cambuur-shirt droeg. In augustus 1979 won Cambuur in Heerenveen met 0-1. ,,Het was in mijn tweede seizoen’’, herinnert de 66-jarige Peltzer zich. ,,Er hing zo’n moltondeken met daarop in blauwe letters ‘Liever Jos dan Jaap’.’’

Jaap was Jaap de Blaauw, de man voor wie Peltzer een jaar eerder in de plaats was gekomen. ,,Jaap was erg populair bij de supporters, maakte altijd geintjes met ze. Het deed me goed dat ik dat spandoek zag hangen.’’

Na afloop van de gewonnen derby werd het doek op het veld gegooid. Peltzer stopte het in zijn tas en gooide het nooit weg. ,,Ik haal het zo nu en dan nog naar beneden. Cambuur blijft voor altijd in mijn hart. En Leeuwarden ook. Onze oudste twee dochters zijn er geboren.’’

80 goals in reguliere competitie

Nog altijd volgt hij de club waarvoor hij tien seizoenen uitkwam. Noodgedwongen op televisie. ,,In april zou ik nog met een paar oud-ploeggenoten naar Cambuur-De Graafschap. Ik zei toen tegen Foeke Booy dat we graag bij de kampioenswedstrijd aanwezig wilden zijn.’’ Het kwam er door de coronapandemie niet van.

Peltzer geniet van wat hij ziet. Het huidige Cambuur doet hem denken aan dat van het seizoen 1986-87. Onder Frits Korbach revancheerde Cambuur zich van het dramatische seizoen daarvoor. Nagenoeg dezelfde spelers werden onder Simon Kistemaker laatste in de eerste divisie. ,,Korbach had een andere manier van werken en de ploeg bloeide op.’’

Liefst tachtig keer scoorde Cambuur in de reguliere competitie, in de nacompetitie volgden nog eens vijftien doelpunten. ,,Dat team is wel vergelijkbaar met dat van nu, al is het voetbal tegenwoordig heel anders’’, zegt Peltzer. ,,Robert Mühren in de rol van Willem van der Ark, die wel wat statischer was. Wij hadden met Bram Rontberg en Nico Runderkamp ook beweeglijke jongens aan de buitenkant. Veel beweging en verrassend spel. Net als nu.’’

Aanvaller Peltzer werd in dat seizoen tot laatste man gebombardeerd. ,,Ik had een heel goede klik met Carlo de Leeuw, die voor de creativiteit op het middenveld zorgde. En Mark Payne deed het loopwerk.’’

Durven aanvallen

Net als nu durfde Cambuur onder Korbach aan te vallen. Peltzer trok ook de hele wedstrijd naar voren, net als Henk Koetje, zijn collega centraal achterin. ,,Zo aanvallend als toen zou nu niet meer kunnen. We kregen ook heel veeldoelpunten tegen.’’ Liefst 59 tegentreffers telde de competitie. Lachend: ,,Verdedigend staat het tegenwoordig wat beter.’’

Als rechtsbuiten kwam Jos Peltzer in 1978 naar Leeuwarden. In 1980, ’81 en ’82 werd hij clubtopscorer. De eerste twee seizoenen met respectievelijk vijftien en veertien doelpunten, maar in het voetbaljaar 1981-1982 waren slechts zes doelpunten genoeg voor die titel. Dat team was het minst scorende Cambuur in de eerste divisie. Ook van dat elftal maakte de Brabander deel uit.

Persoonlijk leed

Het seizoen waarin Cambuur slechts 23 keer scoorde, kan Peltzer zich nog helder voor de geest halen. ,,Heel matig’’, zegt hij met gevoel voor understatement. ,,Henk de Jonge was toen trainer. Die paste niet bij ons en dat had zijn weerslag op de groep. Hij bleef schuiven met posities, maar het elftal draaide niet.’’

Ook de nummer twee en drie in het lijstje met de laagste moyennes wat scoren betreft, zijn teams waarin Peltzer speelde. Liever denkt hij terug aan het jaar waarin zijn ploeg zich ontpopte tot een doelpuntenmachine. ,,Van der Ark en Rontberg scoorden meer dan de helft van onze doelpunten.’’ Ze waren goed voor 26 en 21 doelpunten.

Toch eindigde het seizoen in mineur. In de reguliere competitie gaf Cambuur in de laatste wedstrijden rechtstreekse promotie uit handen. In de nacompetitie trof persoonlijk leed Jos Peltzer. Zijn vader overleed en de laatste wedstrijden van de nacompetitie deed hij niet meer mee. Hij bereidde zich in Brabant voor op de uitvaart.

Voor het allesbeslissende duel tegen DS’79, de nieuwe club van oud-trainer Kistemaker, belde Frits Korbach hem op. Of hij toch niet naar Leeuwarden wilde komen. ,,Ik had al dagen nauwelijks geslapen en helemaal niet getraind. Toch ben ik gegaan, maar op de bank voelde ik al dat we niet zouden winnen.’’ DS’79 won en promoveerde. ,,Er zaten 17.000 supporters op de tribune. Heel Leeuwarden was in rouw.’’

‘Het record gaat eraan’

Het doelpuntenrecord van dat seizoen staat nog altijd. Maar niet lang meer, verwacht Peltzer. ,,Het is onvoorstelbaar dat ze al 44 keer scoorden.’’ In 1986 begon Cambuur met 24 goals in twaalf duels. ,,Waar gaat het eindigen? Met dit moyenne komen ze uit boven de honderd doelpunten.’’

Dat het record uit 1986-1987 nog staat, is eigenlijk een wonder. ,,Als je eerlijk bent, hadden ze het vorig seizoen ook verbroken als er geen corona was geweest.’’ Toen stokte de teller met nog negen wedstrijden te gaan op 68 doelpunten. ,,Dit seizoen gaat het record eraan.’’

Peltzer verwacht nog veel meer dikke uitslagen. ,,Dat heeft ook te maken met het feit dat er geen publiek in de stadions mag. Je wordt als team ook niet uitgefloten als het slecht gaat.’’ Dat kan ervoor zorgen dat spelers toch net even iets harder hun best gaan doen. ,,Dat is er nu niet en is duidelijk van invloed. Met publiek had VVV ook nooit met 0-13 van Ajax verloren.’’

De tien seizoenen in Leeuwarden waren de mooiste in zijn loopbaan. Toch keerde het gezin Peltzer daarna terug naar Brabant. De geboren Bosschenaar –hij speelde ook vijf jaar bij FC Den Bosch- woont tegenwoordig in Rosmalen, waar hij een eigen assurantiekantoor bestiert.

Maar over de vraag welke club hij vrijdag steunt als Cambuur en Den Bosch elkaar treffen, hoeft Jos Peltzer geen moment na te denken. ,,Dan kies ik voor het gele shirt.’’ Niet voor niets koestert hij het spandoek dat hij in 1979 meenam uit Heerenveen.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur