'De hel van Parijs-Roubaix is meedogenloos'. De loodzware wielerwedstrijd wordt zondag voor de 127ste keer verreden

„Ik haat deze wedstrijd”, zei Bernard Hinault na zijn enige zege in Parijs-Roubaix (1981). l’Enfer du Nord, oftewel De Hel van het Noorden, dankt zijn naam aan het door de Eerste Wereldoorlog verwoeste landschap en aan de helse pijnen die renners ervaren wanneer ze over de kasseien dokkeren. De Nederlandse wielericonen Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Niki Terpstra ervoeren euforie, maar voelden zich gelijktijdig vervloekt. Hun relaas van de koers die zondag andermaal op de kalender staat.

Bernard Hinault, met Hennie Kuiper in zijn wiel, sleurt aan kop van het peloton. Ook in de editie van 1982 is het vreselijk afzien voor de renners in Parijs-Roubaix.

Bernard Hinault, met Hennie Kuiper in zijn wiel, sleurt aan kop van het peloton. Ook in de editie van 1982 is het vreselijk afzien voor de renners in Parijs-Roubaix. Foto: ANP

In de 127-jarige geschiedenis van Parijs-Roubaix werd er geregeld schande gesproken over het levensgevaarlijke parcours waar de weerloze renners overheen werden gestuurd. Heroïek en drama vechten jaarlijks om voorrang in De Hel. Als de meedogenloze kasseien van Le Nord het op je gemunt hebben, kan het slecht met je aflopen.