Zilveren Camera voor 'heel lieve man' Corné Sparidaens

Corné Sparidaens is verguld met de Zilveren Camera. Of zijn fotoreportage van invloed is geweest bij het openhouden van het kinderhartcentrum van het UMCG, weet hij niet.

Corné Sparidaens is verguld met de Zilveren Camera. Of zijn fotoreportage van invloed is geweest bij het openhouden van het kinderhartcentrum van het UMCG, weet hij niet. Foto: Corné Sparidaens

Freelancefotograaf Corné Sparidaens heeft de Zilveren Camera gewonnen. In de categorie Regionaal Nieuws maakte de fotograaf uit de beste foto’s van Nederland. Sparidaens won de prijs met zijn fotoreportage in de LC en DVHN over hartpatiëntje Daan (2) die in het UMCG werd geopereerd.

In de vorige abonneenieuwsbrief konden we de nominatie van Corné aankondigen. De fotograaf is dus werkelijk in de prijzen gevallen. ,,Ik ben echt enorm blij,’‘ zegt Sparidaens. ,,En ik vind het ook goed dat hierdoor opnieuw aandacht is voor hartchirurgie in het UMCG. Ik heb gezien dat hier echt vakmanschap werd geleverd.’‘

Sparidaens volgde de 2-jarige Daan en zijn ouders in het proces voorafgaand, tijdens en na de urenlange operatie waarin het jongetje een donorhartklep kreeg.

Ophef over verdwijnen hartchirurgie

De fotograaf wilde de fotoreportage maken naar aanleiding van de ophef over het mogelijke verdwijnen van kinderhartchirurgie bij het UMCG. ,,Zou dat dan echt zo erg zijn, vroeg ik mij af. Ik had geen idee, want ik wist helemaal niet wat kinderhartchirurgie precies inhield. Vele andere inwoners van Noord-Nederland denk ik ook niet. Ik wilde dat daarom graag met eigen ogen zien en dit vastleggen.”

Sparidaens kreeg alle medewerking van de ouders van Daan, artsen en ander ziekenhuispersoneel. ,,Zoiets kun je alleen doen als je met elkaar klikt”, zei een van de artsen. ,,Met Corné is dat absoluut zo. Het is een heel lieve man, die begrijpt dat hij getuige is van iets heel kwetsbaars.”

Of zijn fotoreportage van invloed is geweest, valt natuurlijk niet te zeggen. Maar kort nadat Sparidaens de fotoprijs won, maakte minister Ernst Kuipers bekend dat vanwege de regionale spreiding de keuze is gevallen op het openhouden van Rotterdam en Groningen.

Van links tot rechts en van Leeuwarden tot Assen: politici uit heel Noord-Nederland reageren verheugd op het besluit van minister Kuipers. Het kinderhartcentrum in voor de hele noordelijke regio van groot belang. Overigens stappen het Leids UMC en Amsterdam UMC naar de rechter om het besluit van de minister aan te vechten.

Lees en kijk hier de productie met de winnende foto’s van Corné: