Doe mee aan onze actie voor Oekraïne. Help mensen met warme kleding en voedsel

Dennis Rithov uit Irpin voor de verwoeste woning waar hij samen met zijn moeder woonde. Mediahuis Noord hoopt met hulp van de lezers mensen zoals Dennis te kunnen helpen.

Dennis Rithov uit Irpin voor de verwoeste woning waar hij samen met zijn moeder woonde. Mediahuis Noord hoopt met hulp van de lezers mensen zoals Dennis te kunnen helpen.

De Leeuwarder Courant start samen met Dagblad van het Noorden een inzamelingsactie voor Oekraïne. En we vragen daarbij uw hulp.

De oorlog in Oekraïne duurt nu bijna tien maanden. Dagelijks zijn elektriciteitscentrales doelwit van Russische aanvallen, net als burgerdoelen zoals ziekenhuizen, woningen en scholen.

Overleven

Miljoenen mensen moeten dagelijks zien te overleven zonder elektriciteit en verwarming. In het zuiden, in de omgeving van Cherson, zijn dorpen praktisch verwoest en leven mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Hetzelfde geldt voor de regio rond Kharkov.

Maar ook in het noorden en langs de hele oostgrens tussen Rusland en Oekraïne leven mensen in beschadigde huizen en appartementen. En worden ze al dan niet dagelijks bestookt met mortiergranaten.

Bijna onleefbare omstandigheden

,,Eind oktober was ik in Irpin, bij Kiev, toen de Russen net begonnen waren met de aanvallen op de elektriciteitscentrales. Stroom en verwarming waren toen beperkt beschikbaar en het was koud in de huizen. En dat was dus voor het begon te vriezen”, zegt verslaggever Patrick van ’t Haar. ,,Hoe dichter je bij het front komt, hoe slechter de omstandigheden. Zeker in de net bevrijde gebieden is het bijna onleefbaar.”

,,We zijn erg begaan met de mensen in Oekraïne.” Evert van Dijk is directeur Journalistiek bij Mediahuis Noord, de uitgever van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden . ,,We willen daarom goederen inzamelen voor de mensen in Oekraïne. Maar dat is niet alles, volgende week lanceren we een donatiepagina om ook geld op te halen”, aldus Van Dijk.

Geld voor noodhulp

Met het geld dat de LC en DVHN hopen op te halen, kunnen er generatoren, accu’s, kachels, warme kleding en voedsel gekocht worden. Geld voor noodhulp, voor tijdelijke huisvesting. Om beschadigde woningen en appartementencomplexen te herstellen. ,,Samen met de lezers de mensen in Oekraïne steunen, helpen waar we kunnen”, aldus Van Dijk.

Ook kunnen met de donaties lokale Oekraïense initiatieven worden ondersteund die zelf humanitaire hulp bieden en hulptransporten organiseren naar zwaar getroffen gebieden.

Dat een krant in actie komt voor een goed doel komt niet vaak voor. ,,We hebben het eerder gedaan bij de tsunami in 2004, in hele uitzonderlijke situaties waar de nood hoog is, doen we dit.”


Zo doe je mee aan de inzameling

Op donderdag 29 december zijn er inzamelacties in Leeuwarden (Sixmastraat, op het parkeerterrein), Groningen (Lübeckweg 2) en Emmen (Parkeerterrein Oost, Van Schaikweg 59).

Warme kleding, goede slaapzakken, thermokleding, voedsel als pasta of groenten in blik, koffie en thee, maandverband en hygiëneproducten, aan alles is gebrek. Ook kaarsen, zaklantaarns, batterijen en CampinGaz-setjes zijn welkom.

Mediahuis Noord werkt voor een goede besteding van giften samen met onder meer de stichting OpenDoorUkraine.NL van Robert Serry, de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne. En met lokale NGO’s en organisaties in Oekraïne.

Geld doneren voor de aanschaf van generatoren, het herstel van woningen, bouwmaterialen en het transport van hulpgoederen kan via: whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu