'Criminele organisaties verdienen honderden miljoenen euro's aan smokkel van vluchtelingen' | podcast Radio Ramkraak

Radio Ramkraak is de gezamenlijke wekelijkse podcast van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke wekelijkse podcast van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. foto: MHN

Criminelen verdienen immense bedragen aan de smokkel van vluchtelingen naar Ter Apel. Verslaggevers Bart Olmer en Maaike Borst vertellen hoe de smokkelaars te werk gaan In een nieuwe aflevering van onze wekelijkse misdaadpodcast Radio Ramkraak.

Luister hieronder de negende aflevering. Je kunt de podcast ook vinden op Spotify en Apple Podcast. Volg het kanaal zodat je geen aflevering hoeft te missen.

Verslaggever Maaike Borst zag dat asielzoekers regelmatig groepjes asielzoekers worden afgezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. „Ik zag dat mensen werden afgezet met zo’n luxe Mercedes busje”, vertelt Maaike. De chauffeur beschrijft ze als een gladde jonge man. „Aan het busje en zijn uiterlijk te zien verdiende hij er goed geld mee.”

Goed recherchewerk van de Koninklijke Marechaussee in Coevorden leidde afgelopen zomer tot de aanhouding van een flink aantal beruchte mensensmokkelaars. Vluchtelingen betalen enorme bedragen aan de mensensmokkelaars, die hen alles behalve goed behandelen. „Soms moet wel twintig duizend euro worden neergeteld om bijvoorbeeld vanuit Jemen naar Nederland te komen”, vertelt Bart.

Blijf op de hoogte van al onze berichten over misdaad en schrijf je i n voor de wekelijkse nieuwsbrief van Dagblad van het Noorden of Leeuwarder Courant .

Luister hieronder alle afleveringen van de podcast Radio Ramkraak.

Radio Ramkraak is de gezamenlijke misdaadpodcast van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Iedere week bespreken we verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

De verslaggevers van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. We hebben het niet alleen over de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden. Presentator is Jeroen Kelderman.