Zo mooi als die huizen zijn die er staan, zo lelijk is de Harlingerstraatweg

Een van de riante rietgedekte huizen aan de Harlingerstraatweg waar je zaterdag zomaar naar binnen kon lopen kwam me bekend voor.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Voordeur aan de zijkant, een relatief kleine hal, een trap met een fraaie houten leuning, een ouderwetse bel.

,,Vroeger zat hier een tandarts, Aukema’’, vertelde de bewoner, die in de kamer stond te glunderen door alle belangstelling. ,,Dat zal het zijn. Veel mensen hebben er herinneringen aan. Zostraks werd iemand bijna panisch toen ze die trap zag, ze begon gewoon te trillen.’’ Ik was die hele tandarts vergeten, nu schoot me te binnen dat mijn broertje vroeger zo bang voor hem was dat zijn benen het niet meer deden als we dichtbij dat huis waren en mijn moeder hem moest tillen.

Ergens in die straat woonde ook de oogarts die me mijn eerste bril heeft aangemeten. Hij heette Leffertstra en gaf geen echte hand, hij pakte alleen de top van mijn vinger tussen zijn duim en wijsvinger, heel licht, en bewoog wat. Alsof mijn hand een vies doekje was dat hij van straat had opgeraapt.

Leuk, zo’n binnenkijkdag, en leerzaam ook. Onderweg werd ik bijgepraat over de buxusmot, die huishoudt in een siertuin (,,Misschien gaan we ze vervangen door de ilex crenata’’, vertelde de bewoonster), ik weet bij wie een opgezette hertenkop in de tuin hangt, en dat je in het sprookjesachtige Huis Hoek, anders dan ik altijd heb gedacht, niks van het verkeer hoort.

Zijn die huizen mooi en deftig, dat laat extra uitkomen hoe lelijk de Harlingerstraatweg zelf is, een kale, brede racebaan de stad in. Heb je zo’n mooi huis uit de jaren twintig met allerlei originele elementen, en dan kijk je uit op een naargeestige verbindingsweg zonder enige klasse. Om het beeld nog ordinairder te maken, staan links en rechts auto’s geparkeerd. Terwijl al die huizen eigen garages en opritten hebben. Alsof de jaren zeventig hier nog aan de gang zijn is deze straat opgeofferd aan het autoverkeer.

Dat kan best anders.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column