LC Commentaar | Inhumane gevangenis of best mogelijke oplossing? Jeugdinstelling Woodbrookers verdient gedegen studie, geen overhaaste reactie

Langs de A7, tussen Heerenveen en Drachten, ligt Woodbrookers. Dit is een centrum waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar met gedragsproblemen tijdelijk opgenomen en behandeld kunnen worden.

Woodbrookers in Kortehemmen: de jeugdzorginstelling moet zo spoedig mogelijk dicht vinden steeds meer politici.

Woodbrookers in Kortehemmen: de jeugdzorginstelling moet zo spoedig mogelijk dicht vinden steeds meer politici. Foto: Pronews/Raymon Roersma

Een filmpje op de site van Jeugdhulp Friesland, waar de instelling onder valt, laat zien hoe een typische behandeling verloopt. In het eerste deel vertelt een jongen over stemmige pianomuziek dat hij vaak boos en opstandig is en thuis en op school vastloopt.

Na een intakegesprek met zijn moeder verandert hij langzaam van een gedesinteresseerde puber in een jongen die weer lacht en het ziet zitten in het leven. Hij vist, doet aan houtbewerking en gaat mountainbiken - waarschijnlijk in de nabijgelegen bossen van Kortehemmen of Beetsterzwaag. Prachtige droneshots maken van de instelling haast een idyllische Centerparcs-achtige omgeving. Zoals het gaat in dit soort filmpjes verandert de muziek gaandeweg van droevig naar inspirerend. Aan het einde is de jongen blij met de duidelijke regels en zijn hervonden vrijheid en zelfvertrouwen.

Opnamestop

Het is een schril contrast met de realiteit. Twee kliks verder, op de voorpagina van de site van Jeugdhulp Friesland, staat dat er momenteel een opnamestop is. Na ‘meldingen van seksueel overschrijdend gedrag en criminele activiteiten van enkele medewerkers en jongeren bij het behandelcentrum’ is er een vooronderzoek gestart en heeft de instelling aangifte gedaan.

Nieuws

menu