Winnaars en verliezers

Al dagen wordt met spanning uitgekeken naar een antwoord op de vraag wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Het antwoord zal hopelijk niet lang meer op zich laten wachten, maar ook zonder definitieve uitslag kan wel een voorlopige balans worden opgemaakt.

Tussenstand VS: Biden op het punt Trump in te halen in Georgia

Tussenstand VS: Biden op het punt Trump in te halen in Georgia ANP

De Amerikaanse presidentsverkiezingen kennen op z’n minst twee winnaars en twee verliezers. Joe Biden, de 77-jarige Democraat die Donald Trump wil opvolgen als hoofdbewoner van het Witte Huis, mag zich er in ieder geval op beroemen dat hij meer kiezers achter zich heeft weten te scharen dan welke presidentskandidaat dan ook. Zelfs voordat alle stemmen waren geteld, mocht hij al 72,5 miljoen kruisjes achter zijn naam zetten. Het oude record was in handen van Bidens vroegere baas Barack Obama, die in 2008 mocht aantreden nadat hij 69,5 miljoen kiezers had weten te overtuigen.

Toch is Biden ook verliezer. De Democraten hadden er min of meer op gerekend dat hij met de vingers in de neus Trump verslaan, maar die wens blijkt vooral de vader van de gedachte geweest te zijn. Dat zoveel Amerikanen een stem op Biden hebben uitgebracht, danken de Democraten vooral aan de hoge opkomst bij deze verkiezingen. Ondanks het recordaantal stemmen blijft de slag om het Witte Huis tot op het laatst een nek-aan-nekrace.

President Trump kan zich, net als Biden, een winnaar voelen. Op hem brachten dit jaar ruim 69 miljoen Amerikanen hun stem uit, terwijl nog niet alle uitslagen bekend zijn. Dat is zo’n 6 miljoen stemmen meer dan vier jaar geleden. Bovendien is het een resultaat dat tot op heden geen enkele Republikein wist te behalen.

Wie zich na deze titanenstrijd wel achter de oren moeten krabben, zijn de partijen van beide kemphanen

Los van de vraag of Trump het Witte Huis mag blijven bewonen, zal de zittende president met tevredenheid terugzien op zijn eerste ambtstermijn. De plannen die hij voor het land in petto heeft, spreken nog altijd veel groepen kiezers aan. En in tegenstelling tot wat veel van zijn tegenstanders hoopten, is de 45ste Amerikaanse president bepaald geen eendagsvlieg. Zijn politieke stijl en zijn gewoonte om tekeer te gaan als een olifant in de porseleinkast van politiek Washington, slaan aan. Ook als de voortekenen uitkomen en Trump het Witte Huis zal moeten verlaten, het trumpisme is een blijvertje.

Wie zich na deze titanenstrijd wel achter de oren moeten krabben, zijn de partijen van beide kemphanen. De Democraten moeten zich ernstig bezinnen op de vraag waar hun partij nou precies voor staat. Ze hadden gehoopt met Biden een verbinder in het veld te brengen om teleurgestelde Trump-kiezers terug te halen, maar hun presidentskandidaat bleek niet in staat om een overtuigende zege in de wacht te slepen. Dat betekent dat de Democraten aan de bak moeten om een duidelijker koers uit te stippelen en helder te maken wat ze met de VS voor hebben.

Ook op het bordje van de Republikeinen ligt een stevig brok huiswerk. Trump heeft de partij gemaakt tot een vehikel voor zijn eigen politiek, maar daar zijn veel traditionele Republikeinen niet gelukkig mee. Zullen zij deze overname van hun partij blijven slikken of zien ze kans eigen wegen in te slaan?

Er is werk aan de winkel in Washington.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Presidentsverkiezingen VS