Wil je me besmetten?

Allard is een fris uitziende dertiger. Hij las onze website en kwam met een opmerkelijke vraag. Allard wil zich namelijk graag laten besmetten.

Irma van Steijn.

Irma van Steijn.

Waarschijnlijk zullen uw wenkbrauwen nu enigszins fronsen en denkt u aan corona, maar wanneer ik zijn blik bekijk dan weet ik dat hij op iets anders doelt. Het gaat hem om iets dat net zo besmettelijk is als corona, maar veel fijner, althans als je het wijs doet. Allard doelt op de besmettelijkheid van emoties en heeft gelezen dat wij een virushaard willen zijn voor positieve emoties .

Ga maar eens na. Stel dat u de dag gestart bent met een goed humeur. U voelt zich lekker en fit en gaat naar uw werk. Wanneer u binnenkomt voelt u direct dat er een grafstemming hangt en binnen twee minuten heeft u al een sneer van uw baas te pakken over dat u de dag ervoor iets niet heeft afgemaakt.

‘Ook goedemorgen’, probeert u nog. Er wordt niets terug gezegd en het chagrijn gaat door, dit keer gaat de mopper over een andere collega. De kans dat u binnen korte tijd zelf ook chagrijnig bent is ongeveer 50 procent, het virus heeft u zomaar te pakken.

De invloed van negatieve emoties op onze gezondheid is immens, vooral als het langdurig is

De invloed van negatieve emoties op onze gezondheid is immens, vooral als het langdurig is. Door negatieve emoties gaat ons immuunsysteem slechter werken, we presteren minder, het ziekteverzuim gaat omhoog, de stress loopt op, het leidt tot meer roken en drinken en uiteindelijk tot hart- en vaatziekte, kanker en andere ellende.

Negatieve emoties grijpen dieper in dan positieve, we zijn er gevoeliger voor. Iedereen kent het wel dat één akelige rotopmerking alle andere positieve opmerkingen zomaar teniet kan doen. Dat heeft overigens evolutionaire waarde, ons brein is een expert in negativiteit oppikken, het zorgt ervoor dat we alert blijven op bedreigingen. De paradox is alleen dat wanneer we dat te veel doen, door bijvoorbeeld voortdurend negatief nieuws te consumeren, we daadwerkelijk ongelukkiger worden en dus juist sneller ziek.

Positieve emoties zijn ook besmettelijk. Allard benoemt dat hij opzag tegen een vergadering, maar doordat zijn collega’s zo constructief en positief waren, hij het ook zomaar werd en er meer uit zijn handen kwam.

Positieve emoties leiden daadwerkelijk tot meer levensgeluk en gezondheid. Allard had aan den lijve gemerkt dat het zo werkt en wilde vooral weten hoe dan en op welke manier hij er gebruik van kan maken.

Hij dacht eraan om meer complimenten te gaan geven. En wanneer er irritaties of lastige zaken spelen, dat hij dan het probleem niet zal negeren of laten dooretteren, maar juist vlot wil benoemen en vooral samen naar een oplossing zoeken. Ook leek het hem een goed idee om bewust naar positieve informatie te zoeken en die weer te delen.

Allard, je hoeft niet in therapie, jij bent al een wandelende virushaard, besmet de wereld!

i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column