'Wij zouden zeggen: de man met de zeis'

Bij de officiële presentatie van de F-35 aan de Nederlandse luchtmacht, Texas, januari 2019, lagen op alle stoelen feloranje cowboyhoeden. Bijna iedereen zette ze op.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

De Luchtmachtkapel speelde De Amsterdamse grachten en Bij ons in de Jordaan . Dj’s Sunnery James en Ryan Marciano traden op en de oranje cowboyhoeden in de zaal bewogen een beetje mee. Borrels en hapjes na afloop.

Hier werd iets groots verricht.

Woensdag was in Californië de presentatie van de MQ9 Reaper aan de Nederlandse luchtmacht. De naam betekent letterlijk ‘maaier’, en heeft een duistere bijklank; wij zouden zeggen: ‘de man met de zeis’.

De Reaper is een onbemande drone. Er komen er vier, die straks boven verre gebieden vliegen om informatie te verzamelen, bestuurd vanaf de Leeuwarder vliegbasis. Een Reaper kost minder dan een F-35, dat was aan de presentatie al te zien. Die was live te volgen op internet, wat de leden van het 306 Squadron in Leeuwarden woensdag dan ook deden. Zij besturen het toestel straks, en werden door alle sprekers verwelkomd. Lie-worden zeggen Amerikanen.

Een schone loods, helder verlicht, Amerikaanse en Nederlandse vlag, en de Reaper op de achtergrond, die kleiner is dan ik had gedacht. Droeg Dennis Luyt, commandant luchtstrijdkrachten, bij de F-35 een gala-uniform, nu was hij in overhemd met korte mouwen. De praatjes waren kort en lovend. Niemand droeg een cowboyhoed en er was geen muziek.

Of toch. Toen het voorbij was klonk het enige deuntje. Nee, niet Don’t fear the reaper van Blue Öyster Cult, wat toepasselijk zou zijn geweest. Maar het fanfare-melodietje van Rocky . En niet eens helemaal.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column