Wie kan er tegen de Green Deal zijn?

Wie kan er tegen de Green Deal zijn, het ambitieuze plan van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot per 2030 met minstens 55 procent te verminderen? Zodat Europa tegen 2050 ‘s werelds eerste klimaatneutrale continent is?

Foto:

Foto: ANP

Geen tijd te verliezen, zei verantwoordelijk EU-commissaris Frans Timmermans bij de presentatie van de voorstellen. In het noordwesten van Canada sterven mensen omdat het er meer dan 50 graden Celsius is, Siberië meet 35 graden, Centraal-Europa meer dan 40. We zien tornado’s in Tsjechië: ,,Wie had dat ooit gedacht?’’

Als om zijn woorden extra kracht bij te zetten, barstte veel dichter bij huis uitzonderlijk noodweer los, in Limburg en delen van Duitsland en België. Met in dit deel van de wereld zelden vertoonde overstromingen en dodelijke slachtoffers tot gevolg.

De hervormingen vergen een bedrag van 1000 miljard euro. Een gigantische som geld, waarbij ook rekening is gehouden met een Sociaal Klimaatfonds van 10 miljard per jaar. Daarmee moet de energietransitie worden betaald voor mensen die dat zelf niet kunnen opbrengen. Want ook – en waarschijnlijk: vooral – burgers zullen pijn voelen bij deze omwentelingen.

Maar wie kan uiteindelijk tegen de maatregelen zijn, als berichten over klimatologische rampspoed elkaar steeds sneller opvolgen? ,,Als we dit niet doen, gaan onze kinderen vechten om water en voedsel’’, aldus Timmermans.

Het klimaat is een logisch doel voor de Europese Unie, betoogt het Britse opinieblad The Economist. Dit is een duidelijk voorbeeld van een probleem dat de individuele lidstaten afzonderlijk niet kunnen oplossen. Het heeft voor Oostenrijk weinig zin dure aanpassingen te doen als over de Duitse Autobahn racende Audi’s broeikasgas blijven uitstoten, of om voor de Deense kust duizenden windmolens neer te zetten als Polen steenkool blijft gebruiken.

De klimaatplannen hebben een ambitie die doet denken aan het Man on the Moon -project dat de Amerikaanse president John F. Kennedy begin jaren zestig van de vorige eeuw lanceerde. Het maakte onvermoede krachten los en gaf de Amerikanen een enorme morele oppepper. Dat kan Europa ook wel gebruiken.

Wie keren zich dan toch al tegen deze plannen, bedoeld om de mensheid te wapenen tegen een existentiële crisis? Nou, sectoren die op korte termijn pijn voelen en beter af zijn met de status quo. De industrie, die moet gaan betalen voor uitstoot. De energiesector die heel hard aan de slag moet. Handelspartners, die aan de strenge EU-eisen moeten voldoen. En natuurlijk de consument. ‘Burger krijgt klimaatrekening’, kopt de Telegraaf. Daarbij wordt het EU-initiatief weggezet als linkse hobby, die tanken en vliegen duurder gaat maken.

Kennedy had het destijds makkelijker dan Timmermans nu. De wereld is veranderd, de mensheid is opgedeeld in belangenbubbels en lobbyisten hebben overal een voet tussen de deur. Het vergt nog heel wat overtuigingskracht om dit plan uitgevoerd te krijgen. En, helaas, nog wat vaker een verwoestende bui of nietsontziende hitte.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar