Wie is er bang voor een regenboog?

'Het uitschelden en bedreigen van mensen is nooit normaal.' FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Stadskunstenaar Cote Create, die meewerkt aan het street-art-project van Writer’s Block op de Voorstreek, werd deze week belaagd door mensen die agressief reageerden op de regenboog die ze schilderde. De lhbti+-emancipatie heeft ook in Leeuwarden nog een lange weg te gaan.

‘Pedofielenkleuren’ en ‘propaganda’ voor homo’s, kopte de Leeuwarder Courant donderdag op de website naar aanleiding van het kleurige stoepkunstwerk dat deze week op de Voorstreek in Leeuwarden is geverfd.

De regenboogkleuren maken deel uit van een kilometers lang werk; een initiatief van enkele plaatselijke ondernemers.

De kunstwerken kregen veel bijval. Bezoekers en winkelend publiek vinden de schilderingen overwegend mooi.

Voortdurend anti-homo-opmerkingen

Dat sommigen hier anders over denken, is ook pijnlijk duidelijk geworden. Voorbijgangers scholden en dreigden zelfs: de Leeuwarder stadskunstenaar Cote Create en haar stagiaire kregen het zwaar te verduren toen een ‘grote man’ schreeuwde dat het ‘walgelijk’ was. Volgens hem was het een schande dat de gemeente propaganda voor homo’s toestaat.

In de twee dagen dat ze aan de regenboogstoep werkten, kregen ze voortdurend anti-homo-opmerkingen te horen. Lees deze laatste zin nog maar eens over: ze kregen voortdurend anti-homo-opmerkingen te horen. Het maakt beschamend duidelijk dat de lhbti+-emancipatie nog een lange weg te gaan heeft. In Georgië, in Polen, in Hongarije en in Spanje maar dus ook in Leeuwarden.

277 geweldsdelicten in Nederland

Op 19 juni jongstleden was bij de Love-fontein in de stad de aftrap van de Roze-Zaterdagcampagne (16 oktober). Een man op een fiets reed langs en riep: ‘Kanker homo’s!’

Het zal je vader maar zijn; terwijl jij worstelt met vragen over je identiteit, over wie je nu eigenlijk bent. Omdat je gevoelens hebt waarvan je weet dat je er niet met hem over kunt praten.

Het zal je vader maar zijn; die geen idee heeft wat zijn opmerkingen aanrichten. Gericht aan een groep die het vaak zwaar te verduren heeft. Vorig jaar registreerde de politie in ons land 277 geweldsdelicten die vanwege de geaardheid van het slachtoffer plaatsvonden.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag werd in 1979 voor het eerst, in Roermond, gehouden. Ruim veertig jaar later vindt de viering van de lhbti+-gemeenschap in Leeuwarden plaats.

Het is meer dan een feestje. De dag biedt informatie, debat, ontmoeting en zichtbaarheid. En iedereen is welkom. Niemand wordt uitgesloten. Zoals dat hoort in een gezonde en normale samenleving.

Roze Zaterdag probeert een veilige plek te creëren, om te beginnen in Leeuwarden. Want diversiteit moet normaal gevonden worden. Het uitschelden en bedreigen van mensen is dat nooit.

Namens Roze Zaterdag Leeuwarden, COC Friesland, Tûmba,

Margot Hoiting, Eva van Netten, Jan Gaastra, Radboud Droog, Sabine Frieszo, Judith Krijgsman, Mirka Antolovic, Tjeerd van Bekkum, Thea Vellinga, Simon Droog, Gooitsen Eenling, Ellen Seerden, Martijn Gerkes, Jamila Faber en Serge Hollander.

Nieuws

menu