Werkgeluk

Werkgeluk is een term die steeds meer aandacht krijgt de laatste tijd. Simpel gezegd gaat het erom of een werknemer plezier heeft in zijn of haar werk. Fijne collega’s, energie krijgen van projecten en fluitend op de fiets aan de slag, dat idee. De coronacrisis heeft een flinke deuk geschopt in het werkgeluk van veel mensen. Uit een recente studie van het Werkgeluk Instituut Nederland en Fontys Hogescholen blijkt dat vooral medewerkers zonder gezin of partner het zwaar vinden om noodgedwongen thuis te werken. Ook werknemers met kleine kinderen of een klein huis zullen herkennen dat thuiswerken niet zaligmakend is.

FOTO

FOTO ANP

Bedrijven moeten een antwoord vinden op de veranderingen die corona op de werkvloer afdwingt. Niet alleen verbinding is belangrijk – via video, telefoon en appgroepen. Verbondenheid is minstens zo cruciaal voor een goed functionerende organisatie. Werknemers willen het gevoel hebben dat ze samen werken aan een gemeenschappelijk doel. Er is voor de thuiswerker geen alternatief voor een gesprekje over het weekend of een wandeling in de stad met collega’s tijdens de lunchpauze. Allemaal zaken die het werkgeluk kunnen verhogen. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die het heerlijk vinden om met de laptop op de bank of aan de keukentafel te werken: geen geroezemoes, je eigen tijd indelen en geen manager die om het uur briesend begint over targets.

Dat corona grote verschuivingen in gang zet, is onmiskenbaar. De rijksoverheid heeft het hybride werken ontdekt als model voor de toekomst, blijkt uit de laatste cao-onderhandelingen. In gewoon Nederlands: hoe ambtenaren ook in een post-coronatijdperk hun tijd kunnen verdelen tussen thuis en kantoor. Dat klinkt logisch, vanuit het perspectief van de werkgever. Minder werkplekken betekent minder kantoorkosten en minder vaak naar kantoor betekent minder reiskostenvergoeding.

Terecht mengt de vakbond zich ook in de discussie over het thuiswerken – nu en in de toekomst. Vakbond FNV wijst erop dat de werkgever verantwoordelijk is voor een gezonde werkplek, ook als mensen in hun eigen huis werken. En: hoe voorkom je dat werk en privé te veel door elkaar gaan lopen, dat je altijd bereikbaar moet zijn of dat je te veel eigen kosten maakt? Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV: „Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor de thuisrekening van de werknemer komen.”

Toekomstig werkgeluk is afhankelijk van een rechtvaardige thuiswerkregeling voor de hybride werknemer van nu en straks. Daarbij moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over het recht om thuis te werken én over het recht van de werknemer om op kantoor te werken. Een gouden kans voor de vakbond om zichzelf opnieuw uit te vinden.


commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar