Welvaartsziektes voorkomen door terug te keren naar ons roofdiergedrag uit het verleden | opinie

‘Eet uw vlees rauw met zo nu en dan een rauwe wortel of een knol erbij.’ FOTO SHUTTERSTOCK

Met belangstelling las ik in zaterdagbijlage Sneon&Snein het interview gelezen met collega Robert van de Graaf, verslavingsarts, over bewegingsarmoede als zogenaamde verslaving met als gevolg een verhoogde kans op allerlei welvaartsziektes (LC 17 september).

Ik weet dat er een relatie bestaat tussen deze ziektes en lifestyle , met name met overgewicht, roken, overmatig alcohol gebruik, slechte eetgewoontes en stress. De relatie met bewegingsarmoede wordt door mij betwijfeld.

Laten we eens teruggaan in de evolutie van de mens. Het wordt alom aangenomen dat de mens zich als soort pas heeft kunnen ontwikkelen toen hij zich als predator en carnivoor ging gedragen. Het gedrag van de mens in de oertijd is dan ook te vergelijken met dat van de huidige grote roofdieren en dat is: kortdurende maximale, hongergedreven, inspanning om voedsel te vergaren en daarna langdurige rust om zoveel mogelijk energie te besparen.

Hebzucht

Ditzelfde gedrag is nog steeds terug te zien bij een aantal zogenoemde natuurvolken. Fysieke activiteit wordt beperkt tot de feitelijke jacht, de rest van de tijd wordt er gerust, gezongen en bemind en als er eens in het jaar een dikke missionaris in de pot belandt, is het feest. Dikke mensen en welvaartsziekten komen hier niet voor.

Waar is het nu fout gegaan bij de moderne mens? Ten eerste door hebzucht: meer voedsel vergaren dan je nodig hebt. Hier is meer energie voor nodig, waardoor je wéér meer voedsel moet vergaren.

Roofdiergedrag

Ten tweede: het beter verteerbaar maken van voedsel door het te koken, bakken en braden. Door de snellere vertering ontstaat ook het hongergevoel sneller, wat weer leidt tot een hogere frequentie van eten.

En ten derde: voor bijna alle mensen is het voedsel in ruime mate en zonder inspanning verkrijgbaar.

Ik denk dan ook dat de mens alle welvaartsziektes kan voorkomen door simpelweg terug te keren naar ons roofdiergedrag uit het verleden:

1) Alleen bewegen als het strikt noodzakelijk is en hongergestuurd wordt.

2) Ophouden met energie te verspillen door bijvoorbeeld arbeid en sport. Dit dient alleen de hebzucht en leidt tot allerlei kwalen en stress.

3) Schaf voedselbereiding af: eet uw vlees rauw met zo nu en dan een rauwe wortel of een knol erbij. Dit zorgt er voor dat uw lichaam lang over de vertering doet en stelt het hongergevoel uit.

Ik ben ervan overtuigd dat de door mij voorgestelde leefstijl tot een drastische vermindering van de zogenoemde welvaartsziektes zal leiden, waardoor de verslavingszorg zich weer meer kan richten op de echte verslavingsproblematiek.

Gauke van der Plaats uit Oudega (Smallingerland) is arts in ruste

Nieuws

menu