Weer naar Trump Tower

Als Europa de nieuwe Amerikaanse president had mogen kiezen, dan zou de Democraat Joe Biden met vlag en wimpel zegevieren. Waarschijnlijk had Donald Trump nog wel de winst kunnen opeisen in Polen en Hongarije, maar in het merendeel van de overige lidstaten van de Europese Unie zou hij het onderspit delven.

Russin in VS aangeklaagd over witwassen

Russin in VS aangeklaagd over witwassen ANP

Vier jaar Trump heeft de voorheen zo innige relatie met Europa geen goed gedaan. Voortdurend dreef de meest ondiplomatieke en narcistische Amerikaanse president ooit de verhoudingen op de spits. Hij stapte uit het klimaatakkoord van Parijs en uit het atoomakkoord met Iran. Aan beide akkoorden wordt in Europa veel waarde gehecht. Hij voerde bovendien importheffingen in op Europees staal, eist keer op keer hogere defensie-uitgaven en toonde zich een groot voorstander van de brexit.

Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zijn buitenlandse politiek volledig in het teken staat van Amerika. America first, America first . Veelvuldig bezigde Trump de woorden op een bezwerende, agressieve toon. Hij voegde de daad bij het woord door China onder druk te zetten, multinationals te dwingen om ook in de VS te investeren en door alle internationale handelsverdragen tegen het licht te houden. Internationale relaties zijn leuk en aardig, maar ze moeten bovenal Amerikaanse banen opleveren.

Tot begin dit jaar leek Trump met twee vingers in de neus op een herverkiezing af te stevenen. Het Democratische kamp lag op apegapen en door zijn buitenlandse beleid, het verlagen van de belastingen en het schrappen van veel regels draaide de Amerikaanse economie als een tierelier. Het percentage werklozen was zelden zo laag en de koersen op de aandelenmarkten bleven maar stijgen.

Door dit succes kon Trump blijkbaar bij veel tenenkrommende kwesties een potje breken bij de gewone Amerikaan. Zoals met zijn polariserende en populistische manier van politiek bedrijven, het niet resoluut afkeuren van het racistisch geweld in Charlotsville en bij de impeachprocedure eind vorig jaar. Trump werd er toen van verdacht steun aan Oekraïne te willen koppelen aan een corruptieonderzoek van dit land naar de zoon van Joe Biden.

Corona

Het coronavirus lijkt echter de ommekeer te brengen. Trump toont zich een slechte leider in deze crisistijd door voortdurend achter de feiten aan te lopen. Ook toen de cijfers over besmettingen en sterfgevallen als een komeet omhoogschoten, wilde Trump van een harde aanpak niets weten. Daardoor is de Amerikaanse samenleving met haar magere sociale vangnetten bovengemiddeld hard getroffen. Dat een kat in het nauw rare sprongen maakt, bewees Trump medio september door lariekoek te kletsen over een bijna beschikbaar vaccin.

Uiteindelijk is het de staat van de economie waarop een Amerikaanse president wordt afgerekend. Om die reden werden de zittende presidenten Jimmy Carter en George Bush ook niet herkozen in respectievelijk 1980 en 1992 . Met een werkloosheidspercentage van circa 10 procent is de kans groot dat Trump zijn biezen zal moeten pakken en het Witte Huis moet inruilen voor de Trump Tower.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar