We zijn weer thuis, corona-cocooning 2.0

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Tijdens de intelligente lockdown zaten we Samen Thuis. Een half jaar later, in de gedeeltelijke lockdown, is het tijd voor Golf 2.0.

Kindertekeningen, dagboekfragmenten, updates van correspondente Aggie van der Meer uit Bolswarder woonzorgcentrum It Menniste Skil: het zijn elementen van de rubriek Samen Thuis, die afgelopen voorjaar in de krant stond. Het coronavirus overviel het land, ineens zat iedereen thuis, verbluft en verdoofd door wat er allemaal gebeurde. Door een deel van de pagina’s open te gooien voor ons publiek hoopten we de periode wat draaglijker te maken. We zaten immers allemaal in hetzelfde schuitje.

Na de aankondiging van de strengere maatregelen opperden Asing Walthaus en Kirsten van Santen of het niet tijd werd voor een vervolg. De gedeeltelijke lockdown - met een thuiswerkadvies, gesloten cafés en geen sportwedstrijden - dwingt iedereen om het huis weer als basis te zien. Corona-cocooning 2.0 .

Hoe lang de rubriek zal lopen, weten we niet. Wat er precies in komt te staan ook niet. Dat hangt af van ons en van u. Bijdragen mogen naar tweedegolf@lc.nl . De krant opende vrijdag met een vrolijke oproep om ook de lichtheid te blijven zien - zonder voorbij te gaan aan mensen die ziek worden. Ook met hen leven we mee.

De voorpagina van vrijdag had overigens ook makkelijk gevuld kunnen worden met een veel somberder bericht. Het rapport van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) bevatte weinig nieuws voor wie de actualiteiten goed volgt maar dat maakt de boodschap niet minder onheilspellend. Binnen de groepen activisten die gebruik maken van hun grondrechten om te demonstreren bestaat een onderstroom die steeds vaker radicaliseert. Dat uit zich in het intimideren of belagen van bijvoorbeeld politici en journalisten. De onderwerpen zijn divers maar steeds vaker raken de groepen elkaar: viruswaanzinnigen, 5G-mastvernielers, antivaxxers, stikstofontkenners of windmolensaboteurs. Het is treurig dat de NOS het logo van de satellietwagens moet halen vanwege de vele bedreigingen.

De groep is gelukkig klein maar de radicalisering is zorgwekkend

De groep is gelukkig klein, maar de radicalisering is zorgwekkend. Minstens zo belangrijk is de opstelling van u, lezer van deze krant en nieuwsconsument. De volgende keer wanneer u iemand op een verjaardagsfeestje onnadenkend fake news! hoort roepen, blijf dan kritisch nadenken. Er is geen complot. Journalisten checken de feiten en doen aan hoor en wederhoor. Waar we dat nalaten, mag u ons erop aanspreken. Soms is het fout, maar fake is het nooit.

hoofdredactie@lc.nl

Nieuws

menu