Wat Friesland Pop aan moois oplevert

Soli Brass en Zea, in 2007 tijdens het Freeze Festival in de Harmonie, met rechts Arnold de Boer. Foto Patrick Visser

Friesland Pop dreigt zijn subsidie te verliezen. In een manifest springt de sector in de bres voor de organisatie. Muzikant Arnold de Boer vertelt over Friesland Pop, Zea, Soli Brass en The Viking of Sixth Avenue.

In 2007 nodigde Stichting Friesland Pop Zea uit om samen met de Leeuwarder brass band Soli Brass een optreden te verzorgen op het Freeze Festival in de Harmonie. We speelden gearrangeerde nummers van Zea, een nieuwe, Friese, bewerking van een lied van de Nubische Ali Hassan Kuban en, het hoogtepunt van de avond, een prachtige versie van Moondogs New Amsterdam .

Ik was al jaren fan van Louis Thomas Hardin, alias Moondog, de legendarische blinde New Yorkse straatmuzikant en componist, ook wel bekend als ‘The Viking of Sixth Avenue’. Een van zijn stukken, geschreven voor een saxofoon octet plus grote trom en zang, kende ik van cd en leek me prachtig om dat op Freeze te spelen samen met Soli Brass. Er was echter een klein probleem, de bladmuziek bleek nergens te krijgen. Dus ging ik op zoek.

Moondog was in 1974 van New York naar Duitsland verhuisd, naar Münster waar hij samenwoonde met zijn geliefde. Hij stierf er in 1999 en ligt daar begraven. Onmogelijk dus om hem eventueel zelf te benaderen of bij een concert aan te spreken. Dan maar via via kijken waar ik uitkom. Ik begon met het e-mailen van het label dat de cd had uitgebracht. Zij stuurden me door naar het management dat een tijd lang met Moondog had gewerkt. Die stuurden me door naar de booking agent in Duitsland die tot op het laatst van zijn leven met Moondog werkte en die gaf mij een telefoonnummer van Ilona Sommer, de Duitse studente die al sinds zijn komst naar Duitsland met Moondog samenwerkte en samenwoonde.

Het nummer heb ik zeker zeventien keer gebeld en op het antwoordapparaat heb ik meerdere malen iets ingesproken en toen ik voor de achttiende keer belde, en opnieuw bezig was een boodschap in te spreken, werd de telefoon ineens opgenomen. ,,Ja, hallo, this is Ilona Sommer.” Ze wist ondertussen al wie ik was en waar ik naar op zoek was en ze wilde me wel helpen maar ik moest beseffen dat er van de meeste muziek van Moondog helemaal niets genoteerd is. Hij was immers blind.

Ze kon zich de opnames met het London Saxophonic wel herinneren en wist dat er ergens bladmuziek zou moeten zijn voor de saxofoon partijen. Maar niet voor de grote trom, want die speelde Moondog zelf. Een paar weken later sprak ik haar weer. Ze had de partijen gevonden, maar er was geen partituur, want Moondog dirigeerde zelf. Maar ze kon de saxpartijen wel voor me kopiëren en opsturen, voor 150 euro. Fantastisch, riep ik door de telefoon, dat is geweldig, daar kunnen wij al heel veel mee. Dat hoopte ik ten minste. De voorzitter van Soli Brass had me al verteld over Hendrik de Boer, de notentovenaar van Soli Brass die ieder muziek stuk kon overzetten en arrangeren voor een achtentwintigkoppige brassband. En inderdaad, Hendrik toverde een hele mooie versie, inclusief partituur, tevoorschijn. Het klonk prachtig die avond in de Harmonie.

We hebben het concert toen ook gefilmd en sinds de video New Amsterdam by Soli Brass & Zea online te bekijken is, heb ik veel reacties gehad, uit de hele wereld. Vaak ook van mensen die zelf op zoek zijn naar bladmuziek van Moondog. En die kan ik dus makkelijk helpen en door sturen naar Ilona Sommer die ondertussen serieus werk heeft gemaakt van het uitzoeken en beschikbaar maken van zoveel mogelijk van Moondogs geweldige composities. En dat is prachtig.

En zo leidt een telefoontje van Stichting Friesland Pop tot een hele mooie samenwerking en tot de ontsluiting van een schat aan muziek die wereldwijd heel erg wordt gewaardeerd. En misschien moet je dit Sjouke Nauta en zijn medewerkers op Achter De Hoven 21 niet vertellen, want wie weet gaan ze wel naast hun schoenen lopen, maar de rest van de wereld wou ik dit verhaal even niet onthouden.

Arnold de Boer uit Amsterdam is muzikant en producer.

Nieuws

menu