Vroeger liet ik mensen bij Oranjebitter 'Leve de koningin' roepen, maar de monarchie is minder populair, zeggen onderzoekers.

Het was zo’n leuke Koningsdag in Leeuwarden, dat de heropende terrassen vandaag alleen maar kunnen tegenvallen. In de Prinsentuin heerste een festivalsfeer - wat aantoont dat je voor zoiets niet eens bands nodig hebt.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

En mijn humeur was al zo goed. Mede omdat er voor de tweede keer geen uitmarkt was, altijd een deprimerende boel met al die troep. Hopelijk komt dat nooit meer terug en blijven containerschepen met nieuwe troep tot in de eeuwigheid in het Suezkanaal steken.

Maar dat was niet het voornaamste. Ik had een fles Oranjebitter gekocht, de echte van De Kuyper, 30%, en met glaasjes in mijn tas gedaan, om bekenden een borrel aan te kunnen bieden. Vroeger, in de bar van mijn ouders, liet ik mensen daar ,,Leve de Koningin’’ bij roepen en drie keer hoezee. Met Beatrix ging dat probleemloos, tegenwoordig is volgens onderzoekers de monarchie minder populair, dus die eis liet ik vallen.

Eerst: de groep studenten die ‘s morgens vroeg een duik neemt in de Prinsentuin. Ik spring al een tijdje mee, en het was een mooi begin van de dag om met handdoeken over de schouders een dronk uit te brengen bij de opkomende zon.

Later: een barman die het terras aan het inrichten was (,,daar zeg ik geen nee tegen’’), een oud-speler van Cambuur met zijn vrouw (,,natuurlijk ben ik blij met die promotie’’), een collega op de krant (vier andere collega’s sloegen het af, twee zeiden erbij dat ze republikein zijn), een herenmodezaakondernemer, een onroerend-goedbezitter met zijn vriendin, een Leeuwarder historicus en tenslotte twee Amsterdammers.

En verrassend veel van hen zeiden ,,Leve de koning’’ voor ze het achterover sloegen. Uit zichzelf.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column