Ook in de taal respect tonen voor mensen die zich man noch vrouw voelen

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Taal is als de zee, wijd verspreid en altijd in beweging. Met de taal bedrijven we journalistiek. Veranderingen vinden hun weg in de krant.

Een opmerkelijk bericht van het Algemeen Nederlands Persbureau deze week. Het ANP gaat voortaan genderneutrale voornaamwoorden gebruiken. „Bronnen of andere mensen in het nieuws die aangeven niet als man of vrouw aangeduid te willen worden, krijgen niet langer het voornaamwoord ‘hem’ of ‘haar’ maar ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’”, schrijven ze in een persbericht.

Hoofdredacteur Freek Staps legt hierin uit dat ze hun stijlboek aanpassen vanwege ontwikkelingen in de maatschappij. Mensen die zichzelf niet herkennen in het label ‘man’ of ‘vrouw’ (maar zichzelf non-binair noemen) kunnen hiermee op een correcte manier aangeduid worden in berichten van het persbureau. De verandering wordt toegejuicht door de voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland.

Het ANP levert ook kopij voor onze krant en onze website. Ze leveren een constante stroom nieuwsberichten uit binnen- en buitenland, over politiek, sport en cultuur. Die berichten nemen we over of we gebruiken ze als bouwstenen voor een groter verhaal. De logische vraag was dan ook meteen: hoe gaan wij hiermee om?

Dat is een vraag voor de taalcommissie. Die laat weten: „Wat mij betreft volgen we dezelfde lijn als ANP. Als mensen erom vragen met een genderneutraal voornaamwoord te worden aangesproken lijkt het me alleen maar respectvol daarnaar te luisteren.” Het zal voorlopig nog een uitzondering zijn in de berichtgeving maar het is goed om een lijn te kiezen, al is het grammaticaal nog wel even wennen.

Overigens zijn deze ontwikkelingen ook breder in de maatschappij zichtbaar. Eind april liet een groep juristen weten dat ze in actie willen komen voor genderneutrale taal bij de overheid. Ze stellen dat woorden als ‘goed huisvader’, ‘raadsheer’, ‘raadsman’ plaats moeten maken voor moderne, meer inclusieve formuleringen. Ook een goede zaak.

Zoals gezegd verandert taal constant. Het is goed om mee te bewegen met maatschappelijke veranderingen en respect te tonen. Tegelijkertijd is het ook van belang om niet door te slaan en de taal niet helemaal dood te maken door gebruik van politiek-correcte, nietszeggende en kleurloze woorden. Immers, zoals Gerrit Kouwenaar schreef: „taal maakt de gedachten”. Maar daar zijn we zelf bij.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen