LC Commentaar | Het OM laat zich voor het karretje spannen van selectief verontwaardigde liberalen

Het belooft een interessante gebeurtenis te worden, zaterdag op de A12 in Den Haag. Amnesty International stuurt waarnemers naar een voorgenomen blokkade van de snelweg, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties als Oxfam Novib, Milieudefensie en vakbond FNV zijn present om steun te betuigen aan actievoerders.

Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden vorig jaar in april de ingang van Vliegbasis Leeuwarden. Ze zaten op de weg vastgeketend aan bomen. Op één incident met een automobilist na verliep het protest gemoedelijk.

Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden vorig jaar in april de ingang van Vliegbasis Leeuwarden. Ze zaten op de weg vastgeketend aan bomen. Op één incident met een automobilist na verliep het protest gemoedelijk. Foto: Anton Kappers

De activisten van Extinction Rebellion raken kennelijk een open zenuw in Nederland. Zij kondigden een wegblokkade aan bij wijze van klimaatprotest. Dat doen ze vaker en het leidt steevast tot grimmige reacties en ook vaak tot arrestaties. Het aangekondigde voornemen om 11 maart met een groot aantal fietsende demonstranten de Afsluitdijk te blokkeren leverde hier ook al een stroom aan negatieve commentaren op.

Gebiedsverbod