Verwijder niet alleen op 4 en 5 mei de omgekeerde vlaggen. Een sympathieker alternatief is voorhanden: de boerenzakdoekvlag | LC commentaar

Wie dacht dat na de verpletterende overwinning van de BBB bij de Statenverkiezingen de omgekeerde Nederlandse vlaggen van het toneel zouden verdwijnen, heeft het mis. Hier en daar heeft weliswaar een boer of sympathisant de omgekeerde nationale driekleur weer omgekeerd of verwijderd, maar op heel veel plekken ook niet.

Omgekeerde Nederlandse vlaggen in boerenland.

Omgekeerde Nederlandse vlaggen in boerenland. Foto: niels de vries

De reden is ongetwijfeld dat de BBB haar verkiezingswinst nog niet heeft verzilverd. Het CDA mag er dan aan knabbelen, maar officieel houdt het kabinet nog steeds vast aan 2030 als het jaar waarin de stikstofuitstoot in Nederland moet zijn gehalveerd. En nog altijd is het instrument van onteigening niet vaarwel gezegd en is van een Landbouwakkoord nog geen sprake. Bovendien zal het nog meerdere weken duren voordat het eerste provinciale coalitieakkoord met de BBB aan het roer een feit is. Tot die tijd willen de vlagdemonstranten een signaal van nood blijven afgeven. Ze voelen zich daarbij gesterkt door Arnout Jaspers, de wetenschapsjournalist die in zijn veelbesproken boek De Stikstoffuik het ‘absurde’ Nederlandse stikstofbeleid aan de kaak stelt.

Oproep Hans en Marjan Poortema