Vissersvrouwen

Iedereen kent de sombere schilderijen van de vissersvrouw in de duinen, turend over de zee. Zal hij nog komen? Ze is op het ergste voorbereid. Een vissersvrouw moet immers overal rekening mee houden.

Vissersvrouw - Vincent van Gogh

Vissersvrouw - Vincent van Gogh

Zo’n vissersvrouw is ook burgemeester Jon Hermans van Terschelling. ,,Het was volgens haar niet de vraag of, maar wanneer corona zich op Terschelling zou openbaren’’, lazen we in deze krant. Ze is dan ook niet verrast; en dus op het ergste voorbereid.

Al lang had ze zich afgevraagd wat er moet gebeuren als hier corona uitbreekt. Bijvoorbeeld op een jongerencamping, want o, o, die jongeren, ze kennen god noch gebod. Overleg met de middenstand maakte duidelijk dat de hele boel sluiten niet gaat. Dan moeten we op ons eiland de rest van het jaar op een houtje bijten of bij Jort Kelder aankloppen voor een pannetje soep. Dat nooit!

Welke mogelijkheden blijven er voor de vissersvrouw? Met de dokters om tafel. Kunnen we testen, als het ineens moet? Er zijn hier nogal wat mensen tegelijk immers. En als er iets gebeurt, is iedereen ongerust, dat weet elke vissersvrouw.

Natuurlijk kunnen de dokters het niet zelf, dat is te veel in een keer. Dan moet de GGD overkomen met hulptroepen en staafjes. Dat kan al beginnen zodra mensen op het eiland positief getest zijn – acht, vorige week – maar er is gewacht tot gisteren.

En dan moet je genoeg tests hebben, vanzelf. Dat was nu niet zo, de GGD had maar op honderd gerekend – wie had ze dat verteld? – en moest gisteren na tweehonderd stoppen want alles was op en er ging blijkbaar geen boot meer.

O, o, vissersvrouw, wat is het zorg en vrees daar in de duinen bij de zee. En misschien komt het ergste nog.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie