Hoe een boer uit Bakkeveen viraal ging tot in Amerika (en de Leeuwarder Courant er niks over schreef) | LC commentaar

Een koe.

Een koe. Foto: LC/Arodi Buitenwerf

Zelfs overzee was er deze week beroering over het lot van een biologische veehouder uit Bakkeveen. Maar in de Friese krantenkolommen viel er niks over te lezen.

‘Boer trekt na 90 jaar gedwongen de stekker uit de zaak vanwege strenge milieumaatregelen van de EU’, kopte de Britse tabloid Daily Express maandag boven een onlineverhaal.

‘Hartverscheurend bericht van een Nederlandse boer. Onze overheid maakt levens kapot’, oordeelde publicist en opiniemaker Eva Vlaardingerbroek een dag eerder in het Engels op Twitter.

‘You’re next’

‘Mensen zijn volslagen gek geworden’, reageerde de Russische VN-diplomaat Dmitri Poljanski vervolgens. ‘Jullie zijn als volgende aan de beurt’, waarschuwde ook de Canadese psycholoog Jordan Peterson. ‘En met ‘jullie’ bedoel ik iedereen die dit leest.’

De ophef begon met een hartenkreet van de Friese boer zelf. ‘Vanavond was het de laatste keer dat de koeien gemolken werden’, schreef hij vorige week vrijdag op Facebook, aangevuld met een filmpje uit de melkstal waar het licht uitging. Definitief.

Een aangrijpend verhaal, al klopte niet alles. Zo stelde hij onder meer dat het bedrijf moest stoppen omdat het was aangemerkt als ‘een van de piekbelasters’ van Friesland. Maar de zogeheten piekbelasters qua stikstof zijn op dit moment nog helemaal niet bekend.

‘Ruinous fate’

Nog twijfelachtiger werd de boodschap na tussenkomst van een twitteraar genaamd Peterdutch63. Die nam delen uit de oorspronkelijke hartenkreet letterlijk over waardoor het leek alsof híj de Friese boer in kwestie was.

Op z’n best was het een eigenzinnige stijlvorm, maar nadat Eva Vlaardingerbroek de tweet verder verspreidde in een bericht dat uiteindelijk ruim 6 miljoen weergaven kreeg, trapte zelfs een journalist van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes erin.

‘Ondergaan Amerikaanse boeren en consumenten straks hetzelfde rampzalige lot?’, schreef ze na het citeren van ‘de Nederlandse boer’ Peterdutch63. Stilletjes verdween de quote later van de site.

‘Meerdere factoren’

Journalisten Ties Joosten en Jan Daalder van onderzoeksplatform Follow the Money maakten in een korte factcheck op Twitter gehakt van de misinformatie op het sociale medium, maar Vlaardingerbroek was niet onder de indruk . ‘Het punt blijft staan.’

Bij het boerenbedrijf zelf werd de telefoon inmiddels niet meer opgenomen, al kwam er na een mailtje toch een snelle reactie. ‘Het ligt nogal wat genuanceerder dan in het Facebook-item.’ En: ‘Het is er in emotie opgezet.’

Het bedrijf gaat ondertussen verder in de biologische akkerbouw en fruitteelt, al houdt het met de melkvee inderdaad op. ‘Dat is wel even zuur’. Maar: ‘Uiteindelijk speelden er meerdere factoren een rol waardoor dit voor ons bedrijf een goede stap was.’

Een interview zat er na de overzeese, socialemediastorm niet meer in. ‘We voelen niet de behoefte hier verder over naar buiten te treden.’ En zo bleef het verhaal van de boer uit Bakkeveen waar iedereen wat van vond buiten de Friese krantenkolommen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .