Verspreiding

Het kostte het covid-19-virus begin dit jaar weinig tijd om van China naar Nederland te komen. Maar vervolgens hield het halt bij de Waddendijk.

Asing Walthaus

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Wonderlijk hoe dat gaat. Razendsnel was het de wereld overgevlogen, overal sloeg het toe, landen namen en nemen allerlei maatregelen, elke paar weken is alles weer anders. Maar op de eilanden bleef het rustig, ondanks een bijzonder drukke zomer. Een enkel geval als camping De Appelhof daargelaten, dat achteraf gelukkig meeviel.

Toch zouden, vroeger of later, die enge stuiterballetjes met tuitjes eraan (die plaatjes van corona zijn al helemaal ingeburgerd) de Waddenzee oversteken. Daar kon je op wachten.

Het is nu gebeurd (alleen Schier is nog in de wachtstand). En meteen zit de schrik er goed in. Ik ben nu op Ameland en zoals het hier gaat, had ik het in Leeuwarden nog niet gezien.

Allerlei mensen die ik ken zitten in quarantaine thuis. ,,Mijn vriendin al voor de tweede keer’’, vertelde E., die ik op straat tegenkwam. Dit weekeinde zijn de wedstrijden van Amelandia en Geel-Wit afgelast, een school in Nes gaat misschien dicht omdat een leerling uit groep zes besmet bleek.

Bij de supermarkt droeg iedereen, werkelijk iedereen, een mondkapje. Toeristen, eilanders, geen verschil. Mandjes werden gepoetst tot ze glommen. Mensen stonden zwijgend en op afstand van elkaar in de rij voor de kassa. Je kunt hier zo een Postbus 51-filmpje opnemen over Hoe Het Moet In Deze Tijd. Misschien blijkt later dat het te veel is geweest, maar nu is het voorzichtigheid voor alles.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column