Van dakpan tot dakplan

Het dak van het WTC-Expo in Leeuwarden is niet sterk genoeg om zonnepanelen te dragen, zo bleek deze week. Ondertussen staan de panelen op Thialf in Heerenveen uitgeschakeld, omdat het gebouw anders niet meer verzekerd is tegen brand.

FOTO

FOTO ANP

Beide kwesties tonen aan hoe lastig het is om grote bedrijfs- en sportcomplexen te bedekken met zonnepanelen. Het is niet onmogelijk, maar er komt wel meer bij kijken dan bij ‘zonneweides’ op boerenland. Die hebben weer andere problemen: veel mensen vinden ze lelijk.

Het provinciebestuur besloot vorige zomer om de aanleg van grootschalige zonnevelden flink af te remmen. Alleen als het echt niet anders kan, zijn ze nog toegestaan. Gedeputeerde Sietske Poepjes presenteerde in de herfst een uitwerking. Ze wil het moeilijker maken voor ‘snelle jongens’ om over de rug van omwonenden groot geld te verdienen aan weilandpanelen.

Het is toe te juichen dat de provincie zich druk maakt over het landschap en begrijpelijk dat ze wijst op de vele ongebruikte platte daken. Bekijk Friesland vanuit de lucht en zie hoeveel dakruimte er nog beschikbaar is voor stroomopwekking.

Tegelijkertijd gaat het nieuwe beleid van de provincie voorbij aan de moeilijkheden waarmee gemeenten kampen. Zij staan onder druk van Den Haag om vliegensvlug voor meer groene energieopwekking te zorgen.

Dat lukt niet met grootse toekomstideeën, waarover je politici vaak hoort. Met kernenergie, thoriumcentrales of zoutwater-opwekking is op de korte termijn weinig eer te behalen, terwijl er juist tempo vereist wordt. Nederland ligt zwaar achter bij andere Europese landen als het op opwekking van groene energie aankomt. De afkoppeling van het Groninger gas leidt tot extra druk.

'Het is begrijpelijk dat de provincie weer aan de rem trekt, maar ze vertraagt zo ook de vergroening van stroom'

Friese gemeenten zien dit ook. Hun ambitie is simpel haalbaar met windenergie, maar de provincie heeft hier eerder een stokje voor gestoken. Na dit verbod kwam een hausse aan zonneweides op gang. Zij vormen het makkelijkste en goedkoopste alternatief.

Het is begrijpelijk dat de provincie weer aan de rem trekt, maar ze vertraagt zo ook de vergroening van stroom. Zelf weet de provincie donders goed hoe lastig grootschalige zonnestroom op daken is: nota bene haar eigen Thialf, dat met bakken subsidie van zonnepanelen is voorzien, werd een fiasco.

Het zou de provincie sieren als zij zelf uitbreiding van panelen op grote daken gaat ‘organiseren’. Dan moet het niet bij simpele subsidies voor boerenschuren blijven. Er is veel meer werk aan de winkel: maak een lijst van alle Friese gebouwen die aan de beurt zijn, laat bouwkundig onderzoek doen, zet gebouweigenaren onder druk en help ze met hun verzekering.

Zonder zo’n actieve aanpak leidt het nieuwe beleid tot versnippering en traagheid. Als ondernemers geen grootschalige projecten meer kunnen opzetten, zal de uitbreiding van groene stroomproductie de komende jaren sterk worden afgeremd.

Dat is een vreemd signaal aan de groeiende groep eigenaren van elektrische auto’s: zij laden hun ‘schone’ bolide straks vooral vol met kolen- en aardgasstroom, dankzij een provincie die de uitbreiding van groene elektriciteit vertraagt.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar