Vaders en zonen

In een barokke wending is het verhaal van corona in Friesland teruggebracht tot een generatieconflict.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Vaders en zonen , anno 2020. En waar in de roman van Ivan Toergenjev de zoon iemand is ,,die zich voor geen enkele autoriteit buigt, die geen enkel principe zomaar aanvaardt, hoeveel eerbied dat principe ook geniet’’ (vertaling Karel van het Reve), daar is het deze keer precies andersom.

Hier is het de vader, Martin Mourik, die oproept tot wantrouwen. In juli alweer had hij een bijeenkomst tegen de coronamaatregelen georganiseerd op het Oldehoofsterkerkhof. Hij introduceerde er de sprekers en waarschuwde tussendoor dat we de media en de overheid niet kunnen vertrouwen. Af en toe riep hij, met het publiek: ,,Vrijheid, vrijheid!’’

Wanneer er sprekers aan het woord waren, liep Mourik aandachtig luisterend heen en weer en als hij iets hoorde waar hij het heel erg mee eens was, hief hij zijn handen op en klapte, terwijl hij strak voor zich bleef kijken en bleef lopen.

,,Ik ben altijd een hele brave burger geweest, maar nu ga ik de straat op’’, had hij kort daarvoor in deze krant gezegd.

Waar je op zo’n moment niet bij stilstaat, is dat zo’n bevlogen idealist ook een gezin heeft. Dat weten we nu hij in Wolvega wilde protesteren bij het Linde College, de school van zijn zoon, omdat die, net als alle leerlingen, een mondkapje op moet in de gangen. Mourik ziet dat als kindermishandeling.

Zijn zoon heeft laten weten dat hij daar niet achter staat en zijn vader dat ook weet. Die arme jongen schaamt zich vermoedelijk rot. Als troost daarom nog maar een citaat uit Vaders en zonen . ,,Je vader is een brave kerel, maar hij is uitgediend, hij heeft zijn tijd gehad’’, zegt iemand in die roman. Laten we hopen dat dat in 2020 ook geldt.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie