Up

Vorige week overleed Michael Apted, een Britse filmmaker die een ware kameleon was.

Foto Annet Eveleens

Foto Annet Eveleens

Hij maakte een Bondfilm ( The world is not enough ), een portret van Dian Fossey ( Gorillas in the mist ), doorsneefilms en in een ver verleden de Britse tv-serie Coronation Street .

Maar we roemen hem vanwege zijn grootste prestatie: de serie Up . Die begon onopvallend in 1964, als Seven up , een televisiedocumentaire over veertien Engelse kinderen van zeven jaar. Ze praten over het leven, liefde en geld. Het was destijds Apteds taak om die kinderen te vinden.

Zulke programma’s zijn er wel meer. Maar zeven jaar later zocht Apted de kinderen weer op en maakte Seven plus seven. Nog eens zeven jaar later weer. Elke keer leverde dat een nieuwe film op, met oude en nieuwe beelden, film is immers montage. In 2019 was 63Up op tv, Apteds laatste aflevering.

Zo betrapte hij het leven en de tijd, of althans een stukje ervan. Achteraf zei hij dat hij aan het begin beter had moeten kiezen, niet voornamelijk blank en gericht op Londen. En er zaten maar vier vrouwen bij die – tot zijn spijt – allemaal voor een bestaan als moeder kozen, juist in de tijd waarin vrouwen meer zijn gaan werken. Maar zoiets weet je niet van tevoren.

Of die serie nu verder gaat weet ik niet – hopelijk wel. En dat hoop ik net zo voor 1 8yn2018 , waarvoor Dieuwke Kroese jongeren volgde van 2014 tot 2018. Met Up vergeleken is dat nog niks, maar dat kan het wel worden. ,,Ben van plan dit weer op te pakken als ze 23 worden, dan zit er vijf jaar tussen’’, liet ze me deze week weten. Ja, en dan ook doorgaan graag. Omrop Fryslân, of wie dan ook, zorg ervoor dat het gebeurt. Schrijf geschiedenis.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie